torsdag 29 januari 2015

TEST: Rogue Kettlebells vs. Dragon Door RKC Kettlebells

För sex år sen jämförde jag två olika gjutjärnskettlebells - "Elite Kettlebell Black vs. Eleiko Kettlebell". Två år senare, 2011, skrev jag även "Kettlebells, en genomgång - vad är det man betalar för?" som beskrev lite mer ingående olika typer av kettlebells på den svenska marknaden. I det läget hade jag ekonomiskt intresse i att sälja Dragon Doors RKC Kettlebells, men när jag läser artikeln idag så är det faktiskt ingenting där jag inte står för idag egentligen - Dragon Door RKC Kettlebells är fortfarande ett högkvalitetsklot. Det har dock hänt en del på marknaden sedan dess.

Båda dessa bloggposter läses fortfarande frekvent av många som söker efter kettlebells på nätet och jag tycker därför det är dags för en liten uppdatering i ämnet, speciellt då jag köpte ett nytt klot tidigt i höstas av tillverkare Rogue Kettlebells. Här kommer mina reflektioner om det mötet. Jämförande referensklot är på förekommande anledning DD:s RKC Kettlebells.

Rogue Kettlebells

Rogue Fitness grundades 2006 i Ohio USA i ett CrossFit-garage och har vuxit väldigt snabbt sedan dess, precis som CrossFit i övrigt. CrossFit är fortfarande deras huvudområde, men man säljer även produkter och utrustning mot styrkelyft, tyngdlyftning och strongman, som alla ligger ganska nära varandra.

Sedan ungefär två år tillbaka har de en ny serie kettlebells av gjutjärnsmodell. Jag blev redan tidigt sugen på dem men det var inte förrän de öppnade en webbutik i Europa (Finland - tipstack till Per) som det blev aktuellt då de inte skickade overseas innan. Och även om de hade gjort det hade det troligen blivit ganska dyrt. Finland är ju dessutom ett grannland, så det borde inte bli så dyr frakt.
Som man ser ovan har de ett stort spann på vikterna, ändå upp till 92 kg (!). Dock är inte spannet lika välfyllt som Dragon Doors RKC kettlebells som ju även har mellanvikterna, 10, 14, 18, 22 och 26 kg. 

Själv köpte jag ett 24-kilos klot. En klassisk snatch-vikt som man aldrig kan ha för många av - har nu sju stycken hemma. :)

Köp, frakt och pris


Själva köpet gick smidigt och klotet stod utanför dörren efter 4-5 dagar. Pluspoäng för bärhandtag i kartongen vilket gör att de som levererar kan lyfta förpackning ordentligt. Det är annars ganska vanligt att kartongen mer eller mindre är mosad när den väl kommer fram därför att man inte kan få ett bra grepp runt kartongen och lätt tappar den. Jag har svurit många gånger själv över detta. Handtag i kartongen eliminerar detta.

Dubbla kartonger, frigolit och innerst en platspåse som skydd. Som det ska vara, med andra ord.
Rogue Kettlebells är förvånansvärt billiga. Så billiga att man blir lätt tveksam - kvalitet brukar ju som bekant kosta en del. Prisjämförelsen med RKC kettlebells nedan gäller för 25 januari 2015:

* Pris från Kettlebell Center, Gbg. På MM Sports bjuder man på frakten vid köp av produkter för över 499 kr.

Vid årsskiftet var det en prisökning på svenska RKC kettlebells, troligen beroende på den höga dollarkursen. Som ni ser skiljer sig därför de båda tillverkarnas pris väsentligt, där RKC-klotet är mer än dubbelt så dyrt som Rogue. Dessutom är frakten ungefär densamma och i slutändan kostar alltså RKC 89% mer än Rogue. MM Sports, som också säljer Dragon Doors RKC Kettlebells, har dock gratis frakt över 499 kronor och det är förstås ett alternativ givetvis. Man kan också hämta upp beställt RKC-klot i Göteborg på Kettlebell Center och slippa frakten, men då blir det en jämförelse som haltar.

Men även påslagen i Sverige och USA skiljer sig åt; DD:s kettlebells kostar i USA 980 kr, mot 1399 kr i Sverige, vilket nästan är ett påslag med 45 procent. Rogue Kettlebells av samma vikt i USA kostar endast 515 kr, vilket ger ett påslag på 24 procent i jämförelse med de 633 kronorna de kostar i Europa. Då momsen skiljer sig åt från stat till stat i USA är priset exklusive moms på de amerikanska sidorna, så som jag förstår det. Det förklarar Rouge högre pris i Europa i jämförelse med USA.

Det förklarar dock inte det 45-procentiga påslaget för RKC-kettlebells i Sverige. Det höga påslaget beror på att du har en återförsäljare/distributör, ett mellanled som också ska tjäna pengar. När du köper Rogue-klotet köper du det direkt av tillverkaren - Rogue Fitness.

Både DD och Rogue tillverkar sina klot i Kina, så varför de båda tillverkarna ligger så olika i pris även på den amerikanske marknaden är lite konstigt, så tillvida inte Rogue är av sämre kvalitet. Skillnaden i tillverkningskostnader borde inte vara så stora som över 20%. Dragon Door använder förvisso numera en speciell teknik som de kallar "e-coating" för att applicera lacken (typ; elektrolytbad) och kanske är denna applicering dyrare än traditionell pulverlackning som Rogue använder sig av (se vidare diskussion om detta längre ned). Eller så har DD lagt sig i detta prissegment för att genom det signalera hög kvalitet. Jag tror på det sistnämnda, eller möjligtvis en kombination av de båda. DD tjänar därmed mer pengar på varje sålt klot.

Observera att du som certifierad RKC-instruktör får 20 procent rabatt på RKC kettlebells. Men det spelar ingen roll - även om du skulle hämta upp klotet i Göteborg och slippa frakten, så kostar de ändå nästan 30 procent mer än Rogue, och då får du det dessutom ända fram till dörren hemma.

Som jämförelse bör vi också i rättvisans namn även ta med Eleiko Kettlebells som faktiskt är ännu dyrare, fastän dessa pressas i Kina - 1 650 kr på MM Sports. Till min förvåning kostar dock klotet bara 475 kr (!) på Eleikos amerikanska webbshop eleikoshop.com. Rätt sanslös faktiskt, men handlar troligen om att slå sig in på en tuff marknad. Men det visar också att det finns en hel del avans för dessa tillverkare.

Det är väl aldrig ett speciellt bra miljöalternativ att köpa saker som fraktas runt halva jordklotet, även om det fraktas med containerfartyg, men det blir nog knappast någon större skillnad för dessa båda tillverkare ur den aspekten. Bägge fraktas troligen också med lastbil ända fram till kund.

Men hur är det med själva produkten Rogue Kettlebells, håller den hela vägen i mål?

Färg, form och yta

Rogue har haft de goda omdömet att färgkoda de olika vikterna med en liten färgmarkering på nedre delen av handtaget, helt enligt de standardiserade tävlingsfärgerna. På det sättet ser du lätt vikten på håll, oavsett vilken sida som är vänd mot dig. Det är väldigt bra, speciellt på gym där man har många klot och där folk ställer tillbaka dem huller om buller. Den matta svartgråa looken gör dessutom att siffrorna syns lite bättre på Rogue-klotet:

Dragon Door RKC till vänster och Rogue till höger.

Man kan nästan tro att DD:s och Rogues kettlebells är gjutna ur samma formar, så lika är de faktiskt, men synar man dem närmare så skiljer sig måtten åt något. Men det är ju i alla fall ganska uppenbart att man haft RKC-kloten som förlaga när man designat kettlebells på Rogue Fitness. Tycker nog båda är lika snygga, kanske att Rogue ser lite mer tidsenligt ut.

Rogues handtag är till exempel något vidare med större utrymme för handen/händerna. Det är dock inte många millimeter det handlar om - ca 2. DD:s klot kan ju å andra sidan vara något små när man kör med två händer, så det gör ju verkligen ingenting om utrymmet är större, även om skillnaden är väldigt liten. I bilden ovan ser det ut som RKC-klotet har ett större utrymme för handen, men det är en synvilla, troligen på grund av att hela RKC-klotet är fem millimeter högre totalt.

Den plana ytan under klotet, som klotet står mot på underlaget, är även det något större på Rogue-klotet (ca 5 mm större diameter). Det gör ju ärligt talat ingenting heller, då detta torde innebära att klotet står något stabilare när man kör bear crawl eller liknande övningar.

Dragon Door RKC vänster och Rogue höger.


Men tjockleken på handtaget är densamma, vilket är viktigt - 38 mm. Det verkar även som att Rogue-kloten, liksom RKC-kloten, får ett smalare handtag under 16 kg.

Nu har jag ingen personvåg i spitzenklasse, men jag har vägt dem flera gånger och vikten hoppar mellan 23,7 och 24,3 kg vid olika tillfällen. De väger dock alltid samma vid varje nollkalibrering, vilket torde visa att de i alla fall väger lika mycket, och det är väl huvudsaken. Rogue har markerat vikten på klotet i både kilogram och pounds och det är riktigt bra! Det uppstår annars lätt förvirring mellan de olika viktenheterna beroende i vilken världsdel de hamnar.

Det som skiljer dem åt mest är ytan där Rogue har en något mer sträv yta. Ofta är det en personlig smaksak vad man tycker är bäst. Fördelen med den strävare ytan är att krita appliceras lättare om man väljer att göra det på klotet. Nackdelen skulle kunna vara att det sliter mer på händerna, men mer om det senare. Båda kloten är dock lika sträva över hela ytan - alltså samma strävhet fördelat över klotet.

Vill poängtera att vi pratar gradskillnader på osynliga mikrometernivå mellan de båda kloten som endast kan kännas, vilket jag hoppas att bilden nedan förmedlar:

DD:s RKC-klot vänster och Rogue höger.

Troligen handlar Rogue strävhet på att de har en mattare lack, vilket blir tydligt på bilderna ovan. Rogues matta lack gör ju också att det blänker mindre och att siffrorna samt loggan som är försänkta i järnet, syns bättre.

Huruvida det verkligen är skillnad på de båda lackeringsteknikerna är ju faktiskt ganska svårt att avgöra för en lekman. Även pulverlackning är ju en form av applicering genom laddade partiklar där man laddar pulverkornen med ett överskott av positiva joner, samtidigt som man jordar den del som skall lackas. Skillnaden med e-coating torde vara att man gör detta via en vätska i ett elektrolytbad.

Vad jag förstår blir lack applicerad genom elektrolys tunnare, skyddar bättre mot korrosion men fungerar samtidigt också som en isolator (alltså; ej strömförande). Det används också när man ska lacka små detaljer där det är svårt att komma åt. Samtidigt kan det å andra sidan innebära att e-coating inte är lika slitstarkt, vilket är tvärt emot vad Dragon Door hävdar. Pulverlackning sägs därför vara dyrare än e-coating, då det går åt mer lack, men det beror dock på och hur man räknar. Å andra sidan sägs pulverlackning det vara mer miljövänligt. Oftast använder man båda metoderna på varandra för bästa slitstyrka - först ett lager e-coating och sedan ett lager pulverlack. 

Snurrigt värre alltså. Jag mailade därför några lackfirmor och fick följande svar från ALSAB:
"ED eller electrodoppcoat är en våtfärg som ger 20 till 30 my på hela detaljen. Används oftast som ett rostkydd mellan Zink/Mangan fosfatering och Pulver inom bilindustrin därför att man kommer åt överallt. Det bör även läggas en topplack ovanpå ED. Spontant ger Pulverfärg ett bättre slitageskydd, förutsatt att man klarar uthärdningen."

Detta svar var väl mer eller mindre det som bekräftade mitt resonemang ovan. Krävs det dessutom pulverlack ovanpå ED-lackningen, så lär ju den metoden också vara dyrare. Troligast är dock att Dragon Doors "e-coating" helt enkelt syftar på pulverlackning. Att de skulle använda sig av ED verkar faktiskt inte rimligt, men det måste vara osagt samtidigt. Lacken förklarar troligen inte hela prisskillnaden mellan Rogue och Dragon Door.

Om det är någon lackkunnig ute landet så välkomnar jag input i frågan!


Hållbarhet

Att göra ett riktigt hållbarhetstest fordrar lite andra resurser än de jag har. Jag hade i och för sig kunnat kasta dem från höga höjder etc. (vilket hade varit kul!) men vill inte riskera ett klot om ett handtag skulle gå av. Men jag har slagit dem mot varandra flera gånger på samma punkt utan att något av kloten får några märken.

Slitage är dock något som tiden får utvisa. Bilden ovan som visar undersidan ser ju ganska likvärdiga ut vad det gäller lackslitage, men samtidigt är Dragon Door-klotet ett Pavel-signerat exemplar som jag nästan aldrig använder, Rogue-klotet har jag använt en del under hösten. De gamla kloten med den svenska lackningen, som jag personligen föredrar - ganska ensam om det, tror jag - har tydliga slitagemärken där handtagen möter varandra i rack, men de är å andra sidan lackade med vanlig sprutlackering som jag inte tror är lika hållbar som pulver- och elektrolytlackning.

Slitna RKC Kettlebells, svensk gjutning och lackning, före 2009.

Summa summarum: Jag tror inte det är några större skillnader mellan dessa kettlebells med avseende på hur slitage och hållbarhet.

OBS! se uppdatering längre ner.

Funktionalitet

Att formen inte inverkar på handhavandet är inte så förvånande då de båda kloten är så lika varandra. Inte ens om man kör med dem samtidigt och har ett av dem i varje hand, känner man någon skillnad på storlek och form.

Slående lika i rackposition.

Det som sagt skiljer dem åt är ytan och frågan är om det inverkar på greppet.

Det där med bästa förutsättningar för ett bra grepp kan vara ganska individuellt, i alla fall om man kör utan krita. Min erfarenhet är den att en viss hudfuktighet med en traditionell lackad yta som Eleiko Kettlebells, eller de gamla RKC-kloten (före 2009 när de göts och lackades i Sverige), har det absolut bästa greppet och som nästan blir som en sugpropp, i alla fall för mig. Alltför fuktiga händer och ymnig handsvett blir ju dock motsatt effekt. Jag lider dock av ganska torra händer på vintern vilket gör dem lite "hala". Alternativt har jag smörjt in händerna med Repair-salva under dagen, och då är krita ett måste givetvis. Överlag har jag de senaste åren blivit allt pro krita även om hud och valkar tar mer stryk av det vid den högre friktion.

Samtidigt är det när man får en sån där "sugproppseffekt", när klotet sitter som klistrat handen, som risken ökar att överhuden släpper från hudskiktet under (läderhuden). Det är först när ytan är räfflad eller lettrad som man får någon form av mekanisk "slipeffekt" mot huden och blir ett problem. Lettrade kettlebells är dock något man inte ser längre på marknaden, gudskelov.

Jag har från och till kört med Rogue-klotet under hösten, bland annat ett eller två snatcthtest. Jag har kört både med och utan flytande krita/magnesium, men inte upplevt någon skillnad vad det gäller slitage i handen i jämförelse med RKC-klotet. Handtaget på Rogue-klotet är lika mjukt, slätt och runt, men alltså något mindre glatt (eller något mer strävt).

Jag har även kört lite dubbelt med de båda kloten som bilden nedan visar och även det funkar bra, utan man på något sätt stör sig på olikheterna. Efter ett tag tänker man överhuvudtaget inte på att man har olika klot i händerna. Trodde att det skulle kännas skillnad att ställa ned dem med tanke på att bottenytan var lite större på Rogue-klotet, men så var det inte heller.

Fungerar utmärkt att mixa.


Sammanfattning


Rogue Kettlebells 
 • Rogue Kettlebells är en kettlebell av absoluta toppkvalitet. Den är mycket lik RKC Kettlebell till form och storlek och är därför inte bara ett alternativ vid köp av nya vikter utan går alltså även att blanda dem för att köra dubbelt.
 • Lacken är troligen lika tålig mot slitage som Dragon Doors RKC-klot. De som använder krita kommer troligen att föredra den lite matta finishen, då kritan tenderar att fastna bättre. Även de som inte använder krita tror jag kommer att föredra den matta ytan, men det är ju lite individuellt som sagt. OBS! Se uppdateringen lägre ned. 
 • Färgmärkningen för de olika vikterna är outstanding, speciellt för gym eller om man har många klot och lätt blandar ihop dem.
 • Att de har vikter över 48 kg är kanske inte det stora dragloket för de flesta, men ändå rätt kul att det finns.
 • Priset är faktiskt otroligt lågt i jämförelse med Dragon Doors RKC Kettlebells och däri ligger nog det tyngsta skälet att välja Rogue. Du köper den direkt av tillverkaren och får ett pris som inte är uppressat för att fylla mellanhänders fickor. Dessutom är det ett förbannat bra klot för dessa pengar.

Dragon Door RKC Kettlebells 
 • Dragon Door RKC Kettlebell har fortfarande en hög kvalitet på sina kettlebells och har länge försvarat sitt höga pris med just det argumentet. Det funkar dock bara om kunden får det bästa. Om det finns likvärdig kvalitet för halva priset, ja, då går det liksom inte att försvara. Förr var det marknadens bästa, nu är det ett av marknadens bästa och definitivt det dyraste. Simple as that.
 • DD:s klot är dock fortfarande "originalet" som möjligtvis kanske väger tungt hos en del. De har också mellanvikterna 10, 14, 18, 22 och 26 kg som kan vara bra att ha ibland, men märker man en dag att man skulle vara i stort behov av en mellanvikt så är det ju egentligen bara att köpa just den vikten av Dragon Door. Ärligt talat så skulle i alla fall jag ha svårt att försvara ett dubbelt så högt pris med dessa något tunna argument.

Avslutningsvis

Mitt nästa kettlebell-köp kommer troligen att bli ännu ett 32-kilos klot. För endast 1 100 kr inklusive frakt för ett Rogue-klot så är valet ganska enkelt. Ärligt talat så får jag nästan två 32-kilos klot på Rogue Fitness för samma pris som ett 32-kilos RKC-klot på MM Sports, även om jag slipper frakten för det sistnämnda.

Båda tillverkarna tillverkar högkvalitativa kettlebells, men Rogues konkurrenskraftiga pris slår faktiskt fullständigt undan benen på Dragon Door. Är man ägare till en CrossFit-box blir det dessutom ännu enklare genom att Rogue till syvende och sist har CrossFit som specialitet och man slipper att förknippas med RKC och allt det där omkring (se länk nedan).

Men även andra gymägare borde se Rogue-klotet som ett riktigt bra och i särklass mest prisvärt alternativ, speciellt med tanke på färgmärkningen av de olika vikterna. Förresten, är du rädd om golvet så håll utkik här på bloggen så kommer snart ett tips om hur du ganska enkelt kan göra för att skydda golvet.

Det ska bli intressant att se hur Rogue kommer att påverka marknaden i Sverige. Dragon Door (via Kettlebell Center) och Eleiko tycks ju tävla i att ha de dyraste kettlebellsen som går att köpa, men jag tänker att det omöjligt kan hålla i längden. Så dela därför gärna detta test, låt oss påverka marknaden till mer rättvisa priser på kettlebells! 

Oavsett om du är privatperson eller gymägare så hör gärna av dig om du har några frågor eller eventuellt vill känna på kloten för att bilda dig en egen uppfattning, vilket i så fall lätt kan ordnas!

Jag letade även upp två filmer i ämnet - Film 1 och Film 2

Köp Rogue Kettlebells här!

Min uppskattade och omnämnda artikelserie "RKC:s uppgång och fall" finner du här >>>


Uppdaterat 24/4 2015 En läsare uppmärksammade mig på att lacken hade lossnat på ett ställe på hens klot. Jag har därför återigen fortsatt att slå ihop dem på samma ställe och mycket riktigt lossande lacken till slut. Som jag ser det är det lackens vidhäftningsförmåga mot klotet som verkar vara av varierande kvalitet, läsaren hade ju endast slagit ihop dem en endaste gång. Kanske är det helt olika appliceringstekniker dem emellan. Oavsett så skiljer ju detta ut sig mot Dragon Doors kettlebells och gör inte Rouge-klotet lika awesome längre, tyvärr. Fortsättning följer!


Power to all!

8 kommentarer:

 1. Mycket bra genomgång, David! Jag känner att jag borde ta tag i att uppdatera mina kettlebellsartiklar snart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel! Priserna gör ju att det plötsligt är möjligt att köpa fler nu. :)

   Radera
 2. Mer muskler än hjärna hos dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Anonym, kul att du hittat hit!

   Min hjärna väger ca 1,4 kg, mina muskler kanske runt 30-40 kg, så jag tror faktiskt du har helt rätt!

   Tänk, ibland kan tydligen det sunda förnuftet faktiskt stämma överens med verkligheten, kanske var det det där undantaget som bekräftade regeln? ;)

   Mvh

   Radera
 3. Grymt bra artikel. Jag vill dock flika in en sak.
  Jag har också både dragondoor och rogue hemma.
  En utav de första sakerna som hände med rouge när jag skulle svinga två 16 samtidigt var att lacken på den ena krossades och det blev ett litet hål in till metallen, inte alls stort men dock ändå. Det var absolut inte en hård smäll utan snarare en liten "klonk" på vägen in mellan benen.
  Det har hänt värre saker med mina dragondoor, bland annat har den ena släpats efter vår hund på en grusplan vilket resulterade i synliga repor men man kan inte känna dom. Dom har många gånger råkat slås ihop med andra klot utan märken alls.
  Rogues yta slits sakta ned och blir "inte så sträv" vilket absolut inte stör men för att jämföra så har mitt äldsta och mest använda dragondoorklot (som släpades efter hunden) inga som helst slitage på handtaget. De två 24kg dragondoor jag använder mest just nu ser fortfarande helt nya ut två år efter inköp.
  Men! Ska jag köpa nya klot senare, så kommer priset bestämma och då blir det fler av märket Rogue även här.
  Tack igen för en jättebra och proffsig genomgång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du testat båda dessa klot också!

   Trist med klotet, det lät onekligen inte alls bra. Reklamerade du klotet? När var detta? Har du en bild som du kan skicka till mig? liljerosso@gmail.com

   Radera
 4. Hej!

  Tack för att den nyttiga artikeln. Jag kunde inte dock hitta nån information angående handtagsdiameter. Är det samma på båda? Själv föredrar jag tjockare handtag. Kan du snälla mäta handtagen på dem och skriva vilket är tjockare? Jag tänker att köpa ett klot på distans (16 kg) och denna information skulle hjälpa mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Oso!

   Jodå, jag skrev ovan om tjockleken på handtaget: "Men tjockleken på handtaget är densamma, vilket är viktigt - 38 mm. Det verkar även som att Rogue-kloten, liksom RKC-kloten, får ett smalare handtag under 16 kg."

   Radera