torsdag 25 december 2008

Elite Kettlebell Black vs. Eleiko Kettlebell

Sugen att testa min nya Elite Kettlebell.

Turkish get-up, 24 kg (5 min): 1/1+1/1+1/1+1/1+1/1
Snatch, 24 kg: 3/3, 5/5, 10/10, 10/10
One-arm clean & jerk, 24 kg: 2/2, 5/5

Bowlaren:
4 x 10
Pistol: 1/1, 2/2
Pistol, 16 kg: 1/1, 1/1, 1/1
Kalinka: 10, 20, 20, 20

Press, 24 kg: 3/3, 3/3
Press, 32 kg: fail/1, fail/1
Press, 24 kg: 8/8, 5/5

Hindu push-up: 10, 10
Twisting Half Moon Push-Up: 6, 8

Inga tuffa set idag, mest för att känna på klotet och röra kroppen. Vad bowlaren och kalinka är för nåt skall jag ta upp nån annan dag. Pistolen med 16 kg på vänster ben är på den yttersta gränsen om man säger så.

Testade pressa med 32 kg och det gick bra med höger men inte med vänster. Kul att pressa med 32:an i vilket fall.

Nå hur var Elite-klotet då? Nedan bild visar skillnaden mellan Eleiko och Elite.

Elite vs. Eleiko, 24 kg, två bra klot för ungefär samma peng men med olika typ av handtag.

Som man kan se ligger skillnaden i själva handtagets utformning. Elites handtag är större och har en rundare form medan Eleikos mer liknar tävlingsklotens form på handtaget. Tjockleken på handtaget är på Elite 38-40 mm och Eleiko 36-37,5 mm (24 kg). Elite-klotet har något mjukare finnish än Eleiko och är mindre skrovlig, dock fortfarande i matt utförande.

2-3 millimeter tjockare handtag torde försvaga greppet något men även det större avståndet mellan klot och handtag kanske förändrar sakernas tillstånd. För det första borde centrifugalkraften öka med med Elites längre avstånd vilket torde utmana kettlebellsutövaren mer, men å andra sidan hamnar kulan längre ned på handleden, på den mjukare och muskulära delen av underarmen, vilket genererar mindre smärta. Eleikos klot under 32 kg har samma handtag som tävlingskloten vilket gör att t.ex. det lilla 16-klotet hamnar extremt långt upp på handleden där inga muskler kan dämpa nedslaget. Detta gör ont! Inget bra för nybörjare som håller på med 8, 12, 16 och 24 kilos klot, med andra ord.

Elite-klotet kändes förvisso annorlunda och lite ovant i handen men det enda känslan jag kan beskriva att snatcha och cleana var mjukt och soft. Mycket behagligt, helt enkelt. Lite konstigt då det längre handtaget borde göra det svårare även när den går runt sin egen axel och lägger sig i clean-position eller lockout i snatchen. Om handtaget blir en större utmaning vad det gäller den något finare (glattare?) ytan får framtiden utvisa nästa gång jag kör ett snatchtest.

Elites handtag underlättar också att klotet hamnar "rätt" i handen (snett nedåt). Att svinga med två händer borde också underlätta med ett större handtag även om jag inte provade tvåhands-swing idag.

Elite Kettlebell finns att köpa här och Eleiko Kettlebell här.

Jag har även snabbt testat Spartans kettlebells för några veckor sedan. Dessa påminner en del om Elite med ett större handtag men inte lika rundat i övre delen (Jocke, du får rätta mig om jag har fel!). Vad jag inte gillade med Spartans klot var att handtaget är sandpapprade (ej lackat) vilket kändes som grovt sandpapper mot händerna. I och med att jag har ganska bra grepp i vanliga fall blev detta för bra. Man kan förståss alltid lacka dem om man tycker så.

Ny uppdaterad artikel om att välja kettlebells, 18 april 2011 - Klicka här!

15 kommentarer:

 1. 32kg press yes det gick ju (ok bara på en arm men den andra kommer snart ska du se)
  Kul med klot jämförelse =) ska kolla hur min båge är på Spartan bellsen tills imorgon ;)

  SvaraRadera
 2. Jope, det gick. Vänstern kommer nog såsmåningom.

  SvaraRadera
 3. Grattis till pressen med 32an! Jag är inte i närheten av det. Känns som att den är kedjad till backen :-).

  Fin jämförelse Elite och Eleiko.

  SvaraRadera
 4. Tack. Du får komma och prova i helgen.

  SvaraRadera
 5. Hej, väldigt informativ och fin blogg det här. Jag har aldrig provat kettlebell men är sugen. Bor i Malmö och här finns SBI som säljer Alex. Fördelen är att jag slipper fraktkostnad. Känner du till dem?

  SvaraRadera
 6. Tack, Askan!

  Jag tror att Alex gamla klot inte var så mycket att ha (räffliga handtag etc) men att de nya är av en helt annan kvalité, men jag har dessvärre inte testat dem.

  http://sbisport.se/contents/media/25061-001.jpg

  Kolla bara så att de finns i alla storlekar så att du kan moderera med nya inköp i framtiden. Gapet från 24 till 32 kan t.ex. vara lite väl stort för många.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Askan
  Har bara sett ett par av Alex nya - de ser väldigt fina ut - men har inte heller testat dom. De gamla var katastrofer med smala räfflade handtag. I Gbg har de fortfarande kvar några sådana i butiken, så se upp i Malmö med.
  SBI har också haft modeller med stora trekantiga handtag - köp inte det heller.
  Men, om du bor i Malmö har du kanske möjlighet att åka till http://kettlebells.dk/ - jag tror att de ligger i Köpenhamn (kollade snabbt på sidan men såg ingen adress).
  Hoppas du hittar ett bra klot!

  SvaraRadera
 8. Liljeros och Alexander,
  tack föra era tips! Ska kollai butiken i Malmö först, verkar de schyssta så slår jag nog till. Annars är ju Köpenhamn ett bra alternativ. Vill gärna känna på dem för jag har inte en susning om vilken vikt jag ska ta till en början.

  SvaraRadera
 9. Köp inte för lätt klot bara! Kanske detta kan hjälpa dig:

  http://www.youtube.com/watch?v=hPvGPUlAPW4

  SvaraRadera
 10. Tack Liljeros för bra info om kloten,
  tyvärr när jag nyss köpte mina klot var jag snål och köpte dem billigaste kloten ja hittade från powerfitness.se , det var vassa kanter under handtaget och skev gjutning i övrigt, riktig skit alltså. Jag skulle köpt elite black one istället.

  Det jag får göra med powerfitness kloten är väll att slipa till dom för hand

  SvaraRadera
 11. Tråkigt att höra, men man lär sig alltid nåt! ;)

  SvaraRadera
 12. En rolig och givande artikel att läsa. På något sätt har jag fått upp ögonen för kettlebells och planerar att köpa ett. Utifrån priset så är det väl värt att investera i ett som ligger bra i handen och inte riskerar att belasta leder fel. Vad har du för erfarenhet av dragon doors kettlebell? Vad skulle du rekommendera?

  SvaraRadera
 13. Hej och tack för berömmet!

  Idag kör jag mest med Dragondoors kettlebells, i alla fall om jag kan (har inte alla vikter). Dragondoors klot är bäst på de flesta parametrar: lack, tjocklek och storlek på handtag. Tjockleken på handtagen är dessutom alltid detsamma oberoende vikt. Jag trivs allra bäst med Dragondoors klot även om jag då och då tycker att det är roligt att köra med Elite-kloten. Eleiko kan jag dock vara utan även om lackytan är helt ultimat för mina händer.

  De svenska dragondoorskloten är dessutom svensktillverkade och därmed bättre ut ett miljöperspektiv (fraktmässigt).

  Nu är det ju så att jag känner Fredrik som producerar säljer Dragondoors kettlebell ganska väl men jag har inga intressen i själva företaget och känner därför att jag kan prata mig varm om dessa utan att tendera till att bli "jävig". ;)

  SvaraRadera
 14. Tack! Ditt svar har underlättat mitt beslut om köp av kettlebell.

  SvaraRadera