lördag 17 oktober 2009

Nattliga händelser


Under hösten har jag testat att försöka utröna vänster axel genom att byta till vissa övningar och hålla upp med andra för att på så sätt försöka hitta nåt mönster. Det enda jag vet är att pressövningar uppåt inte är bra utan förvärrar. Men fastän jag håller mig borta från dessa övningar finns den där lilla retningen/smärtan kvar och verkar aldrig försvinna helt. Skulle jag ladda på med ett gäng pressar eller snatchar så blommar det upp igen. Så småningom tänker jag naturligtvis gå till en läkare men då jag redan vet att jag kommer att få rådet "vila" så kan jag lika väl vila först och sedan säga "jag har redan vilat". Givetvis så antar man ju att det är träningsrelaterat från början, speciellt då jag skadade mig i axeln tidigt i våras. Förvisso inte på exakt samma ställe inne i axeln men jag antog ändå att det hade något med den skadan.

För drygt en vecka sedan bestämde jag mig för att inte träna alls där armar eller axlar var direkt involverade - bara lite sprint och pistols och alltså inga pullups, push-ups, swings eller liknande. Kanske kunde jag känna en positiv effekt i axeln? Inte riktigt. I torsdags, efter en veckas vilande, vaknade jag upp med en liknande värk i axeln som tidigare men denna gång i höger axel (?). Mycket märkligt, minst sagt. Precis likadant var det med vänster axel när jag vaknade upp en morgon och den gjorde ont, jag hade då svårt att relatera den till någon direkt träning då dagen innan varit träningsfri men jag antog som sagt att det var träningsrelaterat ändå.

Att min säng som jag köpte för drygt fem år sedan är hård är ett gammal faktum och jag misstänkte ett tag att mitt ländryggsproblem berodde på detta men det försvann och återkom hela tiden utan märkbara mönster så jag släppte tanken. De sista månaderna har det dock varit mycket stelt i ländryggen på morgonen och jag har inte riktigt förstått varför då det varit rätt bra med den saken det sista året. Började därför endast stretcha hamstring under ett par veckor men då blev det värre. Jag riktade därför min uppmärksamhet mot antagonisten, höftböjaren, vilket helt klart har gjort det hela bättre. Efter någon timme när jag rört lite på mig och stretchat höftböjaren på morgonen är det genast bättre.

Men ändå, vad i helvete händer om natten när jag sover? Jag köpte en tempurkudde för drygt ett år sedan som gör att jag inte kan ligga på magen och sova vilket innan medförde nackproblem. Numera sover jag därför antingen på rygg eller sida, nackproblemet försvann på några dagar. Men resten av kroppen mår uppenbarligen inte bra om natten. Efter detta med höger axel har jag helt enkelt börjat fundera över min säng och klev ned till min lokala sängbutik. Efter två längre besök där har jag börjat förstå att min säng är så hård att jag inte sjunker ned i den ordentligt - jag ligger med andra ord den i stället för i den - och då jag det senaste året börjat sova mer på sidan trycks axlarna in i kroppen på ett inte så hälsosamt sätt för muskler, leder oc ligament. Helt säker kan jag ju inte vara men när jag ligger i en mjukare säng känns det plötsligt som om jag ligger i en säng igen och kroppen är mer avslappnad. Jag måste köpa en ny säng, helt enkelt.

Den som har erfarenhet av sängar och smärta får gärna skriva en rad, självklart är detta mycket individuellt men jag tar gärna emot tips. Är det förresten någon som vill köpa min gamla stenhårda IKEA Sultan Svandal, 160 bredd? ;)

Fick tag på ett par strumpor med tår nere i stan idag. Finns på Femmans sport för en hundring, svarta eller vita. Funkade bra även om det är lite pilligt att få på dem. Väl på plats sitter de som gjutet.

Klassiskt strumpmärke


Pilligt och tå i fel hål


Perfekt storlek


Sitter som en smäck

10 kommentarer:

  1. Hmmm har haft sådana tankar själv om sängen, jag har en hård en och frugan en riktigt mjuk. Ska nog byta med henne och se om det hjälper.
    Jag ligger alltid på sidan och axeln och jag har problem.

    SvaraRadera
  2. Fräckt med Bolo-sockarna! De är alltså inte gjorda för VFF?

    Jag kan inte sova på min dåliga axelsida, då blir jag som en enarmade bandit nästa dag.

    SvaraRadera
  3. Nej, det tror jag inte. Sådana här sockar har funnits ganska länge, minns att min syster hade ett par på 70-talet. Tror man skulle ha dem till sandaler tex.

    SvaraRadera
  4. Tjena.
    Har haft precis samma symptom som dig, men valde att köpa en Tempur övermadrass. Den passar bäst på hård bottenmadrass, så det låter som om du klarar dig med endast övermadrassen. Ångrar inte en sekund.

    Bola strumporna har jag använt dom senaste 5 åren, och vill inte byta tillbaks till vanliga.

    Tack för en bra blogg

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Jo, en tempurmadrass har jag lånat hem men problemet är att axeln inte sjunker ned tillräckligt om jag inte har en mjukare säng under. Jag testade en hel Tempursäng i butik och där blev det mycket bättre men den kostar 42.000 och det var inte precis vad jag hade tänkt att spendera på säng.

    Han säger precis som du i butiken att Tempurmadrassen skall ha en hård bottenmadrass, undrar om det kan vara individuella skillnader vad det gäller sovställning och flexibilitet i axelparti...'

    Tack för berömmet!

    SvaraRadera
  6. Alltså "Sultan" som i madrassen från IKEA? Den är ju skitskön, synd att jag inte har plats, annars hade du blivit av med sängen :) Jag har fö en tempurkudde som jag använder när jag har ont i nacken, funkar bra, men inte att ha för jämnan.

    Det här med att lägga pengar på en säng: Någon sa att varför snåla på något som man tillbringar 1/3 av livet i? Eller ja 1/4 för vissa, hehe. Inte för att jag har en asdyr säng, men ändå!

    Hoppas det löser sig, jag kan ju uppenbarligen inte komma med några bra tips för dig ;)

    SvaraRadera
  7. Ja, där ser man hur individuellt det är. Min Svandal suger fett och passar mig inte för fem öre. Min Tempurkudde fungerar fantastiskt också! När köpte du din Sultan?

    Ja, det går nog att rationalisera sig fram till att lägga en massa pengar på en säng, hoppas jag slipper bara. ;)

    SvaraRadera
  8. Måste du inte helt enkelt träna med mindre motstånd? Ett klassiskt fel vid skada är att hålla upp helt och hållet. Mycket mer konstruktivt är att sänka motståndet och försöka hitta andra rörelser som samma muskelgrupp kan göra.

    SvaraRadera
  9. Höll upp helt och hållet gjorde jag bara under denna vecka för att kunna finna eventuell skillnad. Jag har höll upp med all axelträning i 5-6 månader som medförde press över axelnivån och körde både swingar, pull-ups, push-ups, dips med mera. Under den första tiden räckte det med att jag stretchade över axelnivå för att skadan skulle förvärras så jag kunde helt enkelt inte ens träna med mindre motstånd.

    Denna strategi funkade och nu i januari/februari började jag långsamt att göra övningar ovanför axelnivå. I början bara mobilitetsövningar för att långsamt lägga på lite vikt etc....

    Idag är all smärta över men det finns en viss instabilitet i axeln och den behöver lite mer uppvärmning än den högra axeln.

    SvaraRadera