tisdag 7 juli 2015

Semester 2015 - USA och Gold's Gym

Jag har varit på semester i några veckor, i Kalifornien närmare bestämt; Los Angeles och San Francisco. Nu har jag varit här tidigare, men det var längesen (1990) och under helt andra förutsättningar. 

Det har känts som en ovanligt lång semester, men Sierra och jag har varit igång hela tiden och inte bott på ett ställe längre än tre dagar. Det gör att man aldrig kommer in i vardagslunken, där tiden lätt rinner iväg. Vi har varit på en mängd museum, besökt Sierras släkt och en massa andra ställen, men då detta är en träningsblogg i första hand, så tänker jag mest lyfta mitt besök på det klassiska Gold's gym i Venice LA (Muscle Beach), eller snarare de två besöken.
Gold's Gym öppnade 1965 och blev framförallt känt genom Arnold Schwarzenegger klassiska film från 1977 "Pumping Iron". Idag består gymmet av nästan 4 500 kvadratmeter, uppdelat på tre salar, samt en tillhörande utomhusdel. Det finns även ett entresolplan avsedd för stretching i en av salarna. Utomhusdelen är troligen inspirerad av CrossFit-vågen, då man där finner kettlebells, traktordäck, släde, medicinbollar, pullups-stänger med mera. I övrigt är gymmet ett klassiskt gym med betoning på bodybuilding - mycket maskiner och trissor med andra ord, men man hittar givetvis även stänger och tunga hantlar. Dock bara en enda plattform för marklyft vilket skämde något.


Det var lätt att parkera utanför och man fick ett parkeringstillstånd när man betalade de 200 kronorna för dagsbesöket. Jag blev förvånad över att det var så stort när jag klev in, man har mest sett en av salarna på bilder. Jag blev också förvånad över att det var så mycket folk. Vi var där bägge tillfällen på förmiddagen och det var faktiskt rejält mycket folk. Nu är stället så stort att det ärligt talat inte gör så mycket, och den dagen vi skulle köra marklyft så stod plattformen ändå tom i ett hörn. Nu blev det lite kö efter att vi började köra och det uppkom snabbt en diskussion med de som väntade om att det måste måste ordnas fler plattformar! :)

Första tillfället körde vi squat, bänk- och OH-press samt ett gäng snatchar och swingar med RKC-kloten utomhus. Vi hade inga lyftarskor med oss, så vi fick improvisera med viktplattor under fötterna när vi knäböjde, som förr i tiden!

Som på alla gym har man gymregler uppsatta på väggen, eller "Code of conduct" som det heter i USA. Blev faktiskt något förvånad när en av de första punkterna var:
"No excessive noise while lifting."
Alltså. Av alla gym på jorden så får man alltså inte låta överdrivet när man lyfter. Vafan. :(

Marklyftspasset under andra besöket blev därför det tystade jag utfört i mitt liv. Kan jag inte låta förlorar jag energi i lyftet och 184 kg kändes därför som ett maxlyft. Nedan film visar mitt lyft och Sierras på 120 kg.Det var traggligt med vikter i pounds och vi fick räkna om hela tiden med hjälp av en app. Förövrigt var våra åskådare imponerade över vår marklyftsform, framförallt Sierras. Man verkar tydligen inte helt van vid att det kommer folk och bankar mark, även om man sa att det blev allt vanligare med just tjejer som lyfte tungt. Märkligt, det är ju ändå 2015, men det visar kanske vilka skilda parallella världar eller mediebubblor vi ibland lever i.Det som slog mig var att det var en mycket bred mångfald på folk, både vad det gällde både ålder och form, men det mesta egentligen. Många gamla rävar hade säkert tränat där sedan starten -65. Ett och annat muskelmonster vankade av och an också, men de var inte så många. Stor kreativitet bland utövarna, såg en del konstiga övningar onekligen, men man saknade kanske de klassiska styrkelyften en del. Bäst var stället i ett hörn där man kunde köra flyes med en separat uppvinklad spegel, fick dock ingen bild på det, då det var upptaget hela tiden. :)

Det var två riktigt roliga och givande besök! Givetvis köpte vi var sin tisha med Gold's Gym-loggan också. Det var lite diskussion i USA om massmördaren Dylan Roof som florerade omkring på bilder med sydstatsflaggan och Gold's Gym T-shirt. Breivik-bilden med en röd Lacoste-tröja var väl inte så kul för marknadsansvarig på Lacoste heller, men det blir lite fånigt med sådana sammanblandningar när det inte finns några andra reella kopplingar.

Lite fler bilder:

Vi körde även lite toes to bar en av dagarna.

Här ser man in till andra rummet genom öppningen längst upp, där även stretchplanet syns,Riktigt bra Klokov-stänger!

Fina gamla bilder på byggare.
Bang - innehöll koffein, kreatin och BCAA, dessutom god! Vad mer kan man egentligen behöva? :)

Utomhusgymmet vid Venice Beach nere vid stranden, som inte har något med Gold's Gym att göra. Här tränade vid tillfället denna man. Han utövade dock mest någon form av svärdkonst i luften med en latsstång, varvat med muscle-ups. Nöjde mig med denna bild, var inte läge att gå in och köra ett pass. ;)

Avslutningsvis vi och vår Ford Focus som var trogen oss under hela LA-vistelsen.

2 kommentarer:

  1. Märkligt att de känner till den svenska punkgruppen Noice.

    SvaraRadera