söndag 12 juli 2015

Vecka 29 och sommarträningen

Ett par veckors uppehåll med träningen har säkert gjort mig gott, men hua vad hemskt träningsvärk jag kan få i vissa muskeler, just nu benen. Visserligen gjorde vi två besök på Gold's Gym, men mina aductor kräver minst ett knäböjstillfälle i veckan för att underhållas.

Jag hade detta åtanke och gick därför till gymmet direkt samma helg när jag kommit hem. Körde lite halvlätta clean & jerk och frontböj för att mjukstarta, men också lite ryck. Kändes jättebra och var lite lagom stel i benen på måndagen. På onsdagen körde jag därefter ett knäböjpass. Redan vid första arbetssetet med 90 kg kände jag hur insidan lår började småkrampa och jag fick avbryta direkt. La mig i en benpress och gjorde några set där istället. Liggande benpress kräver ju en smalare fotställning och påverkar inte aductor-musklerna på samma sätt.

Träningsvärken var ändå på fredagen hemsk och där benen till viss del svullnade upp, detta alltså efter ett enda arbetsset på 70-75% 1RM. Inte ens marklyft kunde jag utföra riktigt och det tog åtta uppvärmningsset innan jag lyckades dra 1:or (!) på 160 kg (80% 1RM).

Jag har haft liknande resor med andra muskelgrupper tidigare i mitt liv. Som när jag körde lite lätt bänkpress med 40 kg efter en sommar utan träning, och bröstmuskulaturen svällde upp och fylldes med vatten. Kunde knappt gå, allra minst i trappor när brösten skvalpade upp och ned. När jag började med knäböj var det samma sak med framsidan lår och jag kunde knappt gå på ett par dagar efter varje pass i säkert 1-2 år. Nu är det alltså aductor-musklerna som verkar vara ovana, nu när jag kör mycket djupare än vad jag är van vid. Förvisso blev det mycket bättre efter att jag ändrade från "low bar" till "high bar", men det jag är tydligen ytterst känslig när jag gör ett litet uppehåll på några veckor.

I motsats känner jag mig mycket mjukare i de olympiska lyften, vilket troligen skvallrar om att styrketräningen, som bänkpress och axelpress, skapar en viss muskelstelhet i vanliga fall. Den har ju nu uteblivit ett tag, och det märks.

Gjorde ett PR i OH-squat med 50 kg senast idag till exempel:


Lite osäkert men ändå ett PR.

Efter att ha slitit upp benet mot stången häromsistens har jag nu börjat med höga strumpor. Skittöntigt kan jag tycka, men tyvärr nödvändigt. Fick ett par San Francisco Giants knästrumpor när jag var på baseballmatch i USA och de funkar bra.

Funderar även på ett par knäskydd/värmeskydd när jag kör de snabba lyften. Jag har lite instabila knän och för att förekomma framtida skador tänker jag att dessa stabiliserar knäleden. Det är ju ganska stor skillnad på kontrollerade tunga lyft, och de explosiva i dessa sammanhang. 5 eller 7 millimeters neopren är frågan. Någon som har erfarenhet?

Handlederna är ju det ställe där jag mest känner av de olympiska lyften, speciellt i rycket. Har därför hittat på en liten uppvärmningsrutin för både handleder och axlar med skaft/pinne, som fungerar rätt bra. Ska filma nästa gång. Skall även försöka använda handledslindor när jag kör ryck.

Kommer snart att se ut som en Michelingubbe. Vill man inte lida pin, får man ibland vara ofin.

Nåväl, så här kommer sommaren att se ut.
Den stora förändringen är att oly-lyften fått två egna dagar, torsdag och lördag. Veckan startar med knäböj, för att det ska påverka mina andra lyft på torsdag-lördag så lite som möjligt. Även bänkpress varvat med hantelpress startar veckan på måndagen. OH-press efter stötar på torsdagen, vilket känns lämpligt. Marklyften står nästan helt själv nu, med bara lite levers efteråt. Skönt, med tanke på de jobbiga markvolymer jag kör nu. Lördagar blir dagen för ryck, men också lite enarms pull-ups och maghjul. Söndagar tillägnas löpning som vanligt.


2 kommentarer:

 1. 5mm neopren räcker för mig helt och hållet (rehband), och jag använder det t om när jag kör marklyft för att jag annars sliter upp! Har massa ärr efter första halvåret av sådan träning - det verkar som att min kropp inte kan läka ens de relativt sätt ganska ytliga såren just på smalbenen. Använder man för tjockt så kommer man längre bort från kroppen också har jag hört. Det är små skillnader förvisso, men likväl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack för tips. Ja, smalbenen har en tendens att läka lite långsammare även för mig ibland, därav strumporna. Ska testa SBD som är 7 mm idag, de är dock lite trixigare att ta av och på än Rehband så jag får se hur jag gör.

   http://www.mmsports.se/Tillbehor/Knastod/SBD-Knee-Sleeves.html

   Radera