söndag 20 september 2015

Vecka 39 - Veckofilm och Dan John till RKC

MÅNDAG
Back squat, 20 kg: 10
Back squat, 40 kg: 10
Back squat, 60 kg: 10
Back squat, 80 kg: 5
Back squat, 100 kg: 5
Back squat, 110 kg: 2, 3, 2
Back squat, 100 kg: 5
Bench press, 50 kg: 10
Bench press, 60 kg: 8
Bench press, 70 kg: 5
Bench press, 80 kg: 5
Bench press, 90 kg: 3
Bench press, 95 kg: 2, 2, 2
Dumbell press, 36 kg: 5
Cabel press, 55 kg: 5, 5

TISDAG
KB snatch, 20 kg: 10/10 
KB snatch, 24 kg: 5/5
KB snatch, 28 kg: 5/5
KB snatch, 32 kg: [5/5] x 10 (50 sec. rest)
OA pull-up, static/negative

TORSDAG
Clean & jerk, 40 kg: 2, 2, 2
Clean & jerk, 50 kg: 2, 2
Clean & jerk, 60 kg: 1, 1
Clean & jerk, 65 kg: 1, 1
Clean, 70 kg: 1, 1
Clean & jerk, 60 kg: [1] x 5
OH press, 40 kg: 5, 5
OH press, 50 kg: 5
OH press, 55 kg: 3
OH press, 60 kg: 2, 2, 2

FREDAG
Marklyft, 60 kg: [10] x 2
Marklyft, 100 kg: 5
Marklyft, 120 kg: 5 
Marklyft, 140 kg: 5
Marklyft, 150 kg: [10] x 3
Marklyft, 170 kg: 
Marklyft, 180 kg: 
Back and front lever
Rowing: 1 000 m (3:55 min)

LÖRDAG
Barbell snatch practice: 10-35 kg
OH squat: 40-45
OH squat, 50 kg: 3
OA pull-ups, assisted 
Ab wheel

SÖNDAG
Running: 5,0 km

Testade en gammal kompletterande favorit efter bänkpressen i måndags - flyes med trissa. Liknade dock mer en slags pressvariant, då jag brukade lägga på ganska mycket vikt. Finns att se som film på mitt instagramkonto.

Har tagit bort tio sekunder från vilan i varje snatch-pass med 100 reps (5/5-intervall). Startade på 1:20 för några veckor sedan och är nu nere på 50 sekunders vila mellan intervall. Håller nu alltså volymen intakt och minskar tiden, istället för tvärtom som jag gjorde tidigare. Det gör att jag alltid får en bra genomkörare med 100 reps. Det är lite kul att ställa till lite oreda på gymmet också, när man står där och sliter.

Jobbar mig uppåt med frivändningar och ryck. Dags att dra till Mosseberg och få lite tillrättavisningar efter lång frånvaro där. Min handled tål lite högre belastning nu, äntligen. På tal om tyngdlyftning - även Daniel Richter på Styrkelabbet har blivit gammal nog för detta tydligen, han skriver om det på sin blogg. På tiden, säger jag! :)

Ärligt talat så är jag rätt nöjd med nuvarande träningsupplägg, jag hinner med mycket, utan att känna mig övertränad eller nåt liknande. Det är varierande och ganska flexibelt. Därför har jag till allas stora glädje gjort en film som sammanfattar hur en hel träningsvecka ser ut.
 

Dan John hoppar av StrongFirst och blir Master RKC


I dagarna gick Dragon Door ut med att man signat styrkecoachen Dan John. 


Det innebär att han Dan John har hoppat av StrongFirst. Det är en skräll och svider troligen en hel del i anseende, även om det inte är lika förvånande som när Mark Reifkind sade upp sig i december 2014 [läs om när Reifkind hoppade av här].

Dan John hade ju uppenbara dubier redan när han gick över till StrongFirst från DD. Han var dessutom signad att överta den andra RKC:n i Sverige 2013 efter Pavels avhopp, men blev alltså övertalad av SF och hoppade av till slut. Det blev Max Shank som kom till Sverige det året istället och som senare blivit toppkortet av master-instruktörerna inom RKC. Nu får han alltså lite kompetent sällskap.

Jag skrev faktiskt ett stycke om Dan Johns avhopp i del 3 av "RKC:s uppgång och fall" (under rubriken Kompetensdränering) och om hur hans förhållandevis mjuka inställning är ganska olik StrongFirsts konservativa och auktoritära stil. Mark Reifkind i sin tur var ju väldigt mycket mer övertygad och en av de stora försvarare av Pavel, när stormen var som värst hösten 2012. Mark Reifkind hoppade ju å andra sidan inte av till RKC, utan började istället köra eget. Bland annat med Mark Toomey genom The Strength Matters. Mark Toomey var ju förövrigt den som hoppade av med Pavel från DD 2012, samt blev SF:s första VD. Ny VD (Eric Frohardt) tillsattes ju plötsligt för lite drygt ett år sedan och det borde man ju ha förstått att det var ett avhopp som hade skett, eller att Mark Toomey alternativt fick sparken.

Dan John är så klart en stor fjäder i hatten för John du Cane, men framför allt rent kompetensmässigt en stor tillgång för RKC och Dragon Door. Ska bli spännande att se hur hårt Dan John kommer att lanseras av John du Cane. 

För Pavel och StrongFirst suger det dock troligen en hel del, som sagt. Pavel har ju helt uppenbart haft Dan John som en slags ledsagare i frågan om vad StrongFirst är och ska vara, som i artikeln "What Makes Strong First Different?”. De har ju också skrivit boken "Easy Strenth" samt haft efterföljande seminarium ihop.

Även om jag inte letat överdrivet mycket, så har jag inte sett några notiser om Dan Johns avhopp från SF-håll, men det är kanske inte så konstigt å andra sidan. Officiellt heter det troligen bara handlar om "business" och inget annat. Jag tror ärligt talat att det är annat än "business" när han går till deras största konkurrent utan att blinka. Kan John du Cane ha gett honom en bättre deal än SF? Tveksamt, det bör vara något annat.

Det enda konstiga är att man brukar ha konkurrensklausuler som låser huvudinstruktörerna minst ett år, så att de inte kan gå vidare till konkurrenter direkt. Antingen har Dan John förhandlat bort detta, eller så har inte SF dessa klausuler. Alternativt hoppade Dan John av för länge sedan, utan att ha gjort något väsen av det, men det borde man hört om någonstans.

Totalt har alltså tre mycket viktiga topprofiler hoppat av under det senaste året - Mark Toomey, Mark Reifkind och nu också Dan John. Vi får se vem som blir härnäst. Chief SFG Instructor Bret Jones är ju ett hett stalltips.

En sak är i alla fall säker; oavsett vem som är VD eller "chief instructor" på StrongFirst - Pavel styr med järnhand.

Dan John - former Master SFG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar