måndag 2 juli 2007

Käcka nyheter från Algots

Det skall vara färg, fart och fläkt i Algots reklam i Vårt Hem från 1945. Jag tycker den här bilden är väldigt underlig.



Se på pojkarnas dresser. Förvisso skiljer de sig mot flickornas genom kragarna och bröstfickorna men påminner de inte mer om en kvinnodress eller byxkjol än något annat? Och är det speciellt sportigt? Även pojkarnas skor med klack ser mer feminina än maskulina ut. Lägg märke till att det är den ena flickan som hjälper pojken ur båten och att det är den andra flickan som får fångsten. Den ena pojken verkar inte ens förstå vad flötet är till för. Kroppsmässigt ser jag heller ingen skillnad, pojkarna är lika finlemmade som flickorna.

Kanske att dessa androgyna drag var medvetet gjorda för att skilja ungdomar mot vuxna, men visst känns de med dagens mått mätt lite underliga? Flickorna har ju samtidigt böljande långt hår mot de mer kortklippta pojkarana så någon typ av definition pojke/flicka ville man nog ändå ha. Idag definierar man gärna mannen och kvinnan långt ner i åldrarna på ett mer utstuderat sätt. Det var skillnad förr, helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar