lördag 28 juli 2007

Frukost på fyrtiotalet

Vad är husmanskost? Själv trodde jag det var enkel, billig och mättande mat från förr i tiden och sant verkar väl det när man läser nedanstående artikel "Hur den självförsörjande bör ordna sin matfråga".





Det första som fångar mitt intresse är "splendid isolation". Ett underbart uttryck som borde tas tillbaka i språket! Intressant är det också att det redan på fyrtiotalet var relativt vanligt i storstäderna att man åt ute eller köpte färdiglagad mat.

Artikeln skall ge den själförsörjande tips om man hur man under en vecka kan utnyttja de olika måltiderna och spara resterna till nästa dag för att på så sätt utnyttja matlagandet, näringsvärdet och tiden till fullo. Fettet var det rikt av som synes genom utbredden av det fysiska arbetet.

Det jag reagerade mest på var valet av frukost och frågorna hopar sig när man går igenom veckans tidiga morgonmål. Gröt hör väl även idag till vanligheterna men tillsammans med pyttipanna? Stekt ägg och fläsksås? Stekt korv med potatis? Inlagd sill och burksill? Stuvade fiskbullar? Stekta stångryttare (lättrökt fläskkorv) med potatis och rödbettor? Bullar och pepparkakor?

Till frukost?

Inte ens dagens mest förhärdade brunchfrossaren drar väl i sig dessa feta rätter ens vid lunchtid? Hur har denna färändring skett? Har åren av inflytande från övriga Europas lätta croissant-frukostar förändrat vårt beteende eller handlar det om samhällets riktning mot tjänstesamhälle där inte den feta kosten längre kräves? Kanske en kombination av de bägge.

Gulligt är det att man rekommenderar kryddkrasse för att få i sig grönt. Fint är det också vid beskrivningen av att även om man inte bjuder in en vän till söndagens måltid så är det viktigt att skilja ut helgens måltider även i ensamheten med det lilla extra.

Det slutliga tipset lyder: "Sätt en blomma på bordet och vädra ut matoset innan ni sätter er att äta. Det betyder mycket för trivseln och därmed också för hälsan att man har det snyggt och trevligt omkring sig när man äter, åtminstone brukar vi kvinnor vara känsliga för den sidan av måltidsproblemet". Arbets- och matmiljö i hemmet? Är det så självklart att man inte tänker på den saken längre?

Jag kanske borde fixa till köket någon dag så att jag inte sitter och käkar framför TV:n eller datorn varje dag. Även om jag är man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar