måndag 12 augusti 2013

Några dagars träning och lite om TSC

FREDAG
Sprint 8: 8 x 100 m.

LÖRDAG
Swing, 24 kg: 10/10
Swing, 28 kg: 5/5
Swing, 32 kg: 5/5
Swing, 36 kg: 5/5 
Swing, 40 kg: [5/5] x 5

MÅNDAG
Sprint 8: 8 x 100 m.
(lunch)
Snatch, 16 kg: 10/10
Snatch, 24 kg: 5/5, 5/5
Snatch, 28 kg: 5/5
Snatch, 32 kg: 5/5
Snatch, 32 kg: [5/5] x 8 (Tot: 50 in 5:00)

Jag har återupptagit Sprint 8 igen. Under min diskbråck-rehab 2007-2008 körde jag en del Sprint 8 utformat av Phil Campbell från boken "Ready, Set, Go!" från 2001. Det var då en bra nybörjarbok som ville föra upp högintensiv träning högre upp på folks träningsagenda. Jag tyckte det lät vettigt och just då hade jag börjat snegla på kettlebells så det gick väl i linje med detta. Det är ingen raketforskning precis men är ett enkelt system att springa t.ex. kortdistanssprint.

Man sprintar under max 30 sekunder och vilar 60-120 sekunder. De första 1-5 sprintarna bygger man upp till maxhastighet:

1:a sprintloppet - upp till 50% av maxhastighet
2:a - 40-60%
3:e - 50-70%
4:e - 60-80%
5:e - 70-90%
6:e - 95%
7:e - 95%
8:e - 95%

Det funkade bra ett tag och en bra träning för vänster ben vars nervsystem var skadat, men efter ett tag fick jag lägga av då benhinneinflammationen kom tillbaka som ett brev på posten (taskig löpstil med hälisättning med mera). Förde istället över principen till trappsprint som var skonsammare för benhinnorna, vilket jag hållit på med från och till ända till dags datum.

Men förra veckan testade jag alltså på plant underlag igen. Nu springer jag i gräset med FiveFingers och det fungerar bra för benhinnorna, förr körde jag dämpade skor på asfalt. Noterar att det är stor skillnad på sprint i trappor och sprint på plant underlag. I trapporna är det mest konditionskrävande, på plant underlag är det mer styrka, explosivitet och löpteknik som ligger i fokus.

Sierra och jag förra veckan i Slottsskogen.
Igår kom alltså det väntade beskedet att StrongFirst lägger beslag på Tactical Strength Challenge. Detta annonserades ut redan den 15:e maj av Mark Toomey (VD:n på StrongFirst) så det kommer ju inte direkt som en chock för inblandade. Det ska nu bland annat att kosta pengar (25$), poängsystemet ändras (mer tävlingsinriktat) och det ska bli hårdare bedömning (det har onekligen varit lite bananas på vissa event har jag sett).
 

Detta kan man säga mycket om men det är som sagt inte förvånande då StrongFirst letar sätt att expandera och tjäna pengar. Pavel var dessutom väldigt förtjust i vårt sätt att arrangera TSC med loggan och allt. Så varsågod, Pavel, förvalta det väl! ;)

Men detta gör valet för mig lätt och det blir inga mer TSC för min del. Jag har å andra sidan gått igenom fyra stycken TSC med resultat som jag aldrig ens vågade drömma om för ett par år sen, så det känns som ett bra avslut för min del. Jag har fortfarande som mål att göra 100 snatch med 32 kg på 5 minuter men släpper målet om att nå 20 reps i viktade pullups (+10kg), det känns tämligen meningslöst när det finns så mycket annat att uppnå. Marklyft är jag ganska mätt på för tillfället men kommer givetvis att köra det i träningen kontinuerligt.

Förutom den underhållande diskussionen i TSC Sweden har jag naturligtvis ingen som helst aning om vad Kettlebell Center ska göra med TSC i framtiden. TSC är ju i Sverige väldigt förknippat med KC och jag vet bara vad jag själv hade gjort i samma sits.

Enough said, over and out.

2 kommentarer:

 1. Inspirerad av detta inlägget körde jag lite Sprint 8 igår. Jag överskattade min förmåga lite och körde för snabbt i första passen, så sista blev väldigt sega. Det är en väldigt härlig känsla att springa rakt fram så fort man bara kan, det påminner om 60-metersloppen i småskolan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Kul att höra och jag håller med dig, det känns nästan som i grundskolan. :)

   Radera