Förra helgen genomfördes kursen i FMS, Functional Movement Screening, med Brett Jones som Tommy Blom på Tenacity hade den goda smaken att anordna i Göteborg. Vi höll till på Fighter Center, där Tommy brukar hålla till förövrigt.
Upphovsmannen till FMS är Gray Cook som bland annat skrivit boken Athletic Body in Balance. Principen i FMS bygger på sju ganska enkla tester som utföres på klienten. Testerna tar totalt omkring 10-15 minuter att genomföra och fastställer en klients status vad det gäller rörlighet och stabilitet, eller rörelsemönster. Dessa rörelsemönster bör ha en viss prestanda men kan ha vissa brister och obalanser, bl.a. på grund av vår moderna livsföring på t.ex. kontorsstolar, men också genom skador som hindrar vissa delar av kroppen att utföra rörelser som de är tänkta att utföras utifrån fysiologiska förutsättningar. I varje test kan man få 0-3 poäng (inga poäng vid smärta). Som högst kan man alltså få totalt 21 poäng.
De sju testerna är:
- Deep Squat
- Hurdle Step
- In-Line Lunge
- Shoulder Mobility
- Active Straight Leg Raise
- The Trunk Stability Push-Up
- Rotational Stability
Först dagen gick åt till att gå igenom de sju testerna och att screena oss själva. Min svaghet låg i Active Straight Leg Raise vilket ganska säkert beror på korta hamstringsmuskler. Ingen nyhet precis. Dock blev jag ändå förvånad över att jag inte hade någon annan bristande länk även om jag tror att squaten bör förbättras. Mobilitet i axlar låg över genomsnittet vilket antagligen beror på kettlebellsträningen. Corestabiliteten även den stark, inte så konstigt med all hardstyle-träning, maghjul och hängande maglyft i portföljen.
Fredrik Högström scorade nästan full pott första dagen med 20 poäng. Fredrik har kört mycket enligt Pavel's Power To the People och en hel del stretching enligt KAT-metoden under många år så det har uppenbarligen satt sina spår. I filmen nedan så förstår man hur flexibel och rörlig han är.
Andra dagen gick ut på att gå igenom de korrektionsövningar som rättar till obalanserna på ibland ganska otroligt sätt. Genom en enkel övning på någon minut förbättrade jag till exempel min flexibilitet i hamstring avsevärt.
Första dagen var helt klart bäst. Andra dagen var lite väl forcerad och jag kände att det minst hade behövt fyra timmar till. Förvisso fick man en fullspäckad manual med mängder av övningar men sådant här vill man öva och känna på ordentligt innan man praktiserar. Detta får man nu göra på egen hand och det funkar ju det också egentligen. Sedan kan jag väl tycka att FMS kunde subventionerat testutrustningen för oss som går kursen. Men jag säger väl som min yogalärare; det är väl som det är! ;)
Summa sumarum fick kursen mig att ytterligare stärka synen av ett helhetsperspektiv på kroppen, detta kan inte nog poängteras. Jag ser det som ännu viktigare att se skillnaden mellan den verkliga funktionella träningen och den vedertagna träningen på gymmen. FMS är ett mycket bra koncept för att ta kontroll av denna helhet, bortanför isolerad gymträning och maskinella träningsprinciper.
Det var också kul att träffa lite folk på riktigt som Fredrik Norström på Kettlebell Stockholm, Christian Storsjö på Funktionell Fysioterapi och Jon på You Make Loving Fun!
Tack Tommy för initiativet med FMS och återigen, grattis till RKC II! :)
Deep Squat med upphöjda hälar och nu är armarna nästan lodräta. Mycket av flexibiliteten i deep squat sitter i anklar och vader men naturligtvis även i hela höftpaketet och axlar. Deep squat involverar i stort sett hela kroppen på ett mycket komplext sätt och säger ofta en hel del om övrig flexibilitet.
Hurdle Step. Svårare än vad man först kan tro!
In-Line Lunge.
Active Straight Leg Raise.
Niklas under inflytande av The Bretzel.
Fredrik rullar omkring på golvet för att scora upp sin enda tvåa (Rotational Stability) till en trea.
Jocke lär Brett Jones hur man svingar Indian Clubs? ;)
Fredrik förvånar sin omgivning med sin goda rörlighet.
Haha Fredrik är otrolig =) men han har en mycket bra och genom arbetad kropp.
SvaraRaderaBrett visade mig hur man kör med Indian clubs och jag visade honom hur man använder Clubbells ;)
ska ha ett par sådana där Indian clubs och köra med då det är ett bra sätt att träna rörlighet i axlar mm.
Som vanligt David så är det bra och väl skrivet.
Tack, Jocke!
SvaraRadera;)
Intressant. Var tvungen att genast lägga mig på golvet och prova ett aktivt benlyft. Jösses, Fredrik är vig! Annars: sju riktigt bra tips att fylla vardagen med, om man nu råkar ha ett par minuter över. Ska hålla utkik efter nästa kurs.
SvaraRaderaJa, Fredrik har en outstandig rörlighet och ag är mycket avis!
SvaraRadera