torsdag 27 september 2012

Tunga snatch och Women's Elite Division - finally!

Snatch, 20 kg: 5/5, 5/5
Snatch, 24 kg: 5/5
Snatch, 28 kg: 5/5
Snatch, 32 kg: 3/3, 20/20, 20/20 (1:40 m each set), 15/15 (1:30 m) Tot: 116

Idag ett nytt påfund - max med varje hand på så kort tid som möjligt. Gick mycket bättre än jag trodde. Har aldrig gjort 20 reps per sida förut och gjorde det nu två gånger och avslutade med en 15/15. Varje sida med 20 snatchar tog 50 sekunder och det måste räknas som godkänt. Vilade dock ordentligt mellan seten.

Tactical Strength Challenge har äntligen fått en Women's Elite Division efter en hel del tjat från mig och Fredrik. Kan fortfarande irritera mig på att detta inte har varit en självklarhet från början. Men nu äntligen alltså - välkommen till världen 2012. Det lär ju knappast vara många som hoppar på det den här gången med tanke på att det bara är en och halv vecka kvar men till våren, då jäklar! :)

Det som gäller är:
 • Max marklyft
 • Max antal pull-ups med 5 extra kg
 • Max antal kettlebell snatch med 20 kg
Vi har också fått äran att ha länkar till senaste filmen och bilderna på den amerikanska sidan under "Media": http://tacticalstrengthchallenge.com

Varför jag tilltalas av Tactical Strength Challange är just av anledningen att det inte är en regelrätt tävling som handlar om att komma på första, andra eller tredje plats. Jag hade denna diskussion på Twitter igår - som förövrigt inte är ett speciellt bra medium att försöka förklara saker och ting lite djupare - men själva grundpoängen är att man utmanar sig själv efter just sina förutsättningar i relation till andra som deltar. Vill man se det som en tävling, där man helst ser sig på första plats i sin klass, så får man så klart göra det men det är också meningen att man ska kunna slippa pressen av att vara bäst eller sämst. Alla vill inte tävla, en del vill faktiskt bara prestera efter sina egna förutsättningar. Jag tror att det finns de som vill delta men som inte gör det för att de är rädda för att de inte är bäst eller ligger i toppskiktet. Det är riktigt trist om det är så men speglar väl kanske ett samhälle där det ofta handlar om att sträva åt att vara "bäst".

Som vi ser det är syftet med TSC att...
"...testa sin egen förmåga i absolut styrka (marklyft), styrka i relation till kroppsvikt (pullups) och den kardiovaskulära förmågan (kettlebell snatch). Totalt blir detta en utmaning för alla och envar. Tyngre deltagare har ett övertag i marklyft medan lättare i pullups. Kettlebell snatch är den gemensamma nämnare och testar deltagarna mer eller mindre jämbördigt i respektive klass. Man kan antingen se TSC som att testa sin egen förmåga i relation till andra eller som en tävling mot andra medtävlande – det är upp till var och en, därav benämningen challenge (utmaning)." TSC Sweden
Själv har jag fokus på att öka i alla lyft och en dag kanske nå 200 i marklyft, 20 i pull-ups med 10 kg, 100 snatchar med 32 kg och nå 100 poäng - i relation till det så skiter jag faktiskt fullständigt i vad andra presterar.

Men jag blir givetvis glad om jag kan inspirera och hjälpa andra att bli starkare och nå sina mål genom att visa att man kan blir bättre på det man gör - inte ge upp, envetet och träget träna vidare, trots motgångar. Att se andra spräcka sina PR och göra bra ifrån sig är verkligen skitkul och sporrar även mig, men det är en helt annan sak än att tävla. I alla fall för mig.

Hur är det för er?

Till den 6:e oktober - må kraften vara med oss! :)

5 kommentarer:

 1. Bra skrivit.
  Pratade med Fredrik om att ni ev även kunde ha en lättare klass för tjejer med hjälp i pull-ups med tex gummiband eller ringrodd eller liknande.
  Oftast det som är mest avskräckande för tjejer på en lägre nivå.

  SvaraRadera
 2. Tack, Sam! Ja, idén är ju kanske inte så dum men det blir svårt att sätta något standard för "motståndet" på gummibandet world wide...

  SvaraRadera
 3. Och i rimlighetens namn borde det finnas en lättare klass även för killar. Tror det är minst lika många killar som är avskräckta för pull-ups...

  SvaraRadera
 4. Sant för killarna där med.
  Kanske inte är så noga om det är exakt samma motstånd om man tävlar mot sig själv.
  man kan ju köra med en viss bredd på gummiband, ev från samma tilkverkare och oanvänt om man vill göra det mer lika.

  SvaraRadera
 5. Klarar man inte någon alls så är ju det ingen deal... Då får man förbereda sig till nästa gång istället, MED gummiband. :)

  SvaraRadera