måndag 3 september 2012

Ökning i mark och introversion

Warm up
Deadlift, 70 kg: [5] x 3
Deadlift, 120 kg: [1] x 3
Deadlift, 140 kg: 1
Deadlift, 150 kg: 1

Russian Squat Routine - Week 4-1
Deadlift, 152,5 kg: [5] x 5 (85% RM)
Stretch

Dags att öka till 85% av max vilket hamnade på 152,5 kg. Det gick rätt bra, tycker jag! På fredag blir nästa utmaning med 90% och 4x4 reps. Gör bara ett pullups-pass denna vecka, på onsdag.

Det var en bra artikelserie i SvD  i tre delar om introvert personlighet förra veckan. Anledningen är att introvert personlighet har fått lite av en comeback med boken ”Quiet” av Susan Cains som snart kommer på svenska. Lite på tiden att introverta uppmärksammas kan jag tycka. Ofta associeras introverta med instängda, tysta och totalt asociala människor men det är naturligtvis bara en fördom. I en värd där bara extroverta premieras blir givetvis "de andra" ett slags fail. Mellan 30-50 procent av oss hamnar långt ute på den introverta skalan och många kan verka hur sociala som helst. Det handlar inte om det.
"Extroverta behöver en massa stimulans för att inte bli uttråkade, och energin kommer utifrån – mycket folk, mycket prat. Laddandet av batterierna sker genom att vara med andra. Introverta behöver mindre stimulans för att känna sig levande och får sin energi från den inre världen – läsande, reflekterande, djupa samtal en och en. Återhämtningen sker genom att ha tid för sig själv."
Det är alltid vanskligt att förenkla tillvaron med en svartvit skala, där man antingen är det ena eller det andra (man kan förvisso också vara ambivert), men jag tycker nog att det finns en poäng här. För chefer, coacher och andra som ska påverka människor på ett eller annat sätt är det givetvis nödvändigt att veta till exempel vilken miljö som är mest lämplig för bästa stimulans för dessa medarbetare och klienter. Vill ni läsa mer så finns artiklarna här: del 1, del 2, del 3.

Nedan Susan Cains föredrag om introversion på TED där nära tre miljoner sett klippet (19 min.). Och ja, jag hatar grupparbeten och har alltid gjort. Faktum är att det faktiskt blir bäst när jag gör det själv. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar