måndag 24 september 2012

Förändring av andra ordningen

Warm up
Deadlift, 70 kg: [5] x 2
Deadlift, 120 kg: 1, 2
Deadlift, 140 kg: 1
Russian Squat Routine - Week 6-1
Deadlift, 145 kg: [2] x 6 (80% RM)

Ett soft träningspass. Var rätt tänd på att lyfta tyngre men höll mig i skinnet. Sista tunga marklyftspasset inför TSC på onsdag.

Daniel Mattsson på Styrkelabbet annonserade på Twitter; "När man står och curlar och tänker 'Hoppas jag inte träffar någon jag känner!'" och jag ville inte vara sämre, så bilden nedan är för Daniel. Kommer troligen kännas imorgon!

50 kg curl

Nu till någonting helt annat - förändring. Förändring kan vara bra ofta, det tycker nog många om man frågar dem. Vill nog påstå att det är ganska inkorrekt att säga att man inte gillar förändringar. När väl omorganisationen och förändringen står för dörren är det dock inte lika roligt längre. Hos företagsledningar har nödvändigheten att snabbt kunna förändra sig länge varit ett faktum, speciellt i en global värld där trender och infall kommer och går så snabbt att man knappt hinner reagera.

Alla har dock inte så stor koll på begreppet förändring eller "change" som det heter på engelska. Ofta när man säger att något är förändrat så är det bara kosmetika på ett system som fungerar precis likadant som innan. Systemet är intakt och man har bara skakat omkring innehållet lite. Man tänker, möter vardagen och löser problem på precis samma sätt som innan. Man har mest skapat kombinationer av gamla intakta tankemönster och det är mer av förnyelse än av förändring. Ofta uppstår samma problem igen vid dessa försök till förändring. Same shit, helt enkelt.

Den verkliga förändringen - den av andra ordningen - krävs det lite mer ansträngning för att uppnå. Vid förändring av andra ordningen ändrar man hela tankestrukturen och synen hur man definierar verkligheten. Detta är verkligen inte lätt, många stackars företag och organisationer tampas med detta dagligen och går ofta på pumpen. Man rycker på axlarna och säger att det "sitter i väggarna" men i själva verket har man inte förstått vad som är det egentliga problemet. Det är dessutom inte ofta som en förändring av andra ordningen verkar vara logisk och riktig och i ett samhälle där intellektuella och filosofiska ansatser få ge vika för strikt linjära, rationella och logiska tankemodeller blir detta så klart ett problem i sig.
"Det är inte problemet som är problemet utan det är hur vi hanterar problemet som är det verkliga problemet." (Bo Ahrenfelt, psykiater och läkare)
Detta går alldeles utmärkt att applicera på individen och sig själv. Att lyckas med en förändring av andra ordningen i sitt sätt att tänka, att se verkligheten och därmed sina handlingar, är dock ingen enkel sak. Oftast tror jag att sådana förändringar kommer omedvetet och inifrån genom livshändelser. Jag tror ärligt talat att det är svårt att driva igenom förändringar av andra ordningen hos sig själv med kognitiv kraft.

Man skulle kunna säga att mitt sätt att se träning, från isolation av enskilda muskler till ett helkroppsperspektiv, där funktionen ligger i fokus, kunde vara en förändring av andra ordningen. Men denna förändring kom inte på en dag. Sättet att tänka om från muskler till funktion tog flera år och pågår nog lite fortfarande. Och varför denna förändring överhuvudtaget blev till var ett ofrivilligt diskbråck som medförde att jag börja tänka annorlunda. Blir alltid lite full i skratt när någon om en övning, swing eller kanske snatch, frågar något i stil med "i vilka muskler tar detta då?". Men det är å andra sidan inte så konstigt när vi lever i en värld där medicinska termer har delat upp kroppen i små enskilda delar och där yta och utseende är vägen till lycka och framgång.

Den uppmärksamme läsaren förstod nog att bicepscurlen ovan inte bara handlade om Daniel Mattssons tweet tidigare idag. ;)

Den som vill läsa mer om förändring av andra ordningen ska omedelbart försöka få tag på den fantastiska boken Förändring - Att ställa och lösa problem av Watzlawick m.fl., numera en klassiker i ämnet, som verkligen öppnade mina ögonen. Av alla kursböcker i ämnet  arbets- och organisationspsykologi jag plöjt igenom är det faktiskt den som höjer sig mest. Lite till åren, lite otidsenliga exempel men otroligt bra i sin helhet!

1 kommentar:

  1. Gött att få läsa om favoirten Watzlawick och det andra om förändring! Gött att få sen en bicepscurl! :)

    SvaraRadera