söndag 9 december 2012

Lördagsträning och Intermitting Fasting

Lördag

Zercher squat, 40 kg: 5
Zercher squat, 50 kg: 
Zercher squat, 60 kg: 
Zercher squat, 70 kg: 
Zercher squat, 80 kg: 3
Zercher squat, 90 kg: 1
Zercher squat, 100 kg: 1
Ab wheel practice
Human flag practice

Soft lördagspass med Sierra och en del nya grejer. Först och främst "Zercher squat" som jag skrev om i veckan. Gick riktigt bra. Visst gjorde det ont i armvecken men vi rullade en handduk runt stången så det blev inte så farligt ändå. Zercher squat känns oerhört stabilt och man kan lasta på mer än front squat med kettlebells, därför blir den nog ett alternativ till just det. Sierra maxade 60 kg och jag 100 kg. Nöjd!

Sedan gick jag lite snabbt igenom Jerks med Sierra, först singlar och sen dubbla. Lite snabbt? Ja, lite snabbt, hon lär sig nämligen så snabbt att man inte behöver lägga ner någon större energi på att instruera. Såg hur bra ut som helst efter typ fem-tio minuter. Dags att börja highlighta dubbla Long cycle (clean & jerk) igen kanske - mördarövningen nummer ett, utan konkurrens.

Sedan har jag ju som sagt utvecklat maghjulet med gummiband - för ytterligare progression - genom att sänka fästpunkten till en romersk ring. Ringen kan man variera i höjd och man kan då genom det få minsta möjliga hjälp i slutet om man vill. Känns otroligt bra och gummibandet har en perfekt progressiv assisterande effekt.

Human flag med gummiband fick avsluta passet.


Stark

Intermitting Fasting

Som en del känner till håller jag mig till Intermitting Fasting (IF) sedan nio månader tillbaka, eller Periodisk Fasta som det heter på svenska. Jag tänker inte här förklara principen för periodisk fasta utan hänvisar istället till Daniel Matsson på Styrkelabbet och hans eminenta artikel i ämnet - Periodisk fasta: Den stora guiden till fettfri massa samt artikeln Intermittent fasting/periodisk fasta: Vad, hur och varför, för att vara fit hela tiden? på bloggen Träning och Motivation. Den sistnämnda med viss reservation för en del av påståendena!

Jag äter enligt Leangains-principen med ett matfönster på åtta timmar och fastar resterande 16 timmar. Då jag aldrig har varit någon frukostfantast, och helst alltid har velat vänta några timmar innan det första målet mat, passar det mig därför utmärkt att äta först vid lunch. I början blev det lunch prick tolv men efterhand sköt jag fram lunchen 1-2 timmar då jag sällan fick i mig middag förrän åtta-nio på kvällen. Faktum är att det kändes naturligare efter ett tag att vänta med lunchen minst sex timmar. Mellan dessa måltider, och innan träningen, slinker det ner en burk Keso eller Kesella med frukt. Under träningspasset brukar jag också ta lite EAA/BCAA (essentiella aminosyror). Sedan blir en rätt stor middag.

Det här passar mig väldigt bra. Förutom debaclet under TSC i våras - där jag inte riktigt fixade allt fysiskt arbete under dagen på fastande mage - så har det gått riktigt bra. Faktum är att jag sprang mitt längsta lopp i Kåsjön på fastande mage och där gick det riktigt bra med tanke på omständigheterna (vansinnigt jobbig bana), så det finns nog inte helt enkla svar på såndant här. Kanske vänjer sig kroppen efter hand att utföra tungt arbete under fasta? Dock tänker jag äta inför nästa TSC! Neghar Fonooni har skrivit lite om hur hon tränar under fasta här.

Mest stolt är jag att ha fått med Sierra de Goldsmith som också lever efter IF sedan i våras. Inte för att jag direkt övertalade henne men som dietist blev hon lite nyfiken när jag hoppade på det och hon blev snabbt fast i IF-träsket! I och med att vi umgås rätt mycket numera så passar det ju utmärkt att frossa i mat när matfönstret väl öppnar sig och helgbruncherna blir ju helt klart veckans höjdpunkter!

Förutom att jag har gått ner fyra kg, utan att tappa styrka (snarare ökat under perioden), OCH slipper den förhatliga frukosten, så har jag fått en mycket bättre balans på det där med "hunger". De där mindre trevliga "blodsockerfallen" som jag ofta kunde få när jag inte fick mat tidigare när det var meningen att jag skulle ha mat, har försvunnit helt. Detta är nog i och för sig inte bara på grund av IF utan något som har gått över gradvis de senare åren då jag fått ett bättre förhållande till det där med att äta vid en viss tidpunkt och inte bara äta när jag "borde" äta. Tror mycket av sånt där sitter i hjärnan genom uppfostran, förväntningar och vanor. Framför allt är jag ute efter den där självkontrollen över hungern.

Jag tror periodisk fasta kommer bli riktigt stort om några år. Förutom att forskning har visat eventuella fördelar med fasta, vill jag framför allt våga påstå att det är ett mycket bra alternativt för dem som verkligen är överviktiga och som försökt gå ned i vikt enligt vedertagna principer, då IF är lättare att följa konsekvent. Det är svårare att rationalisera småätande utanför ramen när man sätter mer distinkta förutsättningar - "ät endast och bara under denna period". Dessutom tror jag det är en stor fördel att lära sig vara lite hungrig då och då, utan man får någon direkt panik över detta tillstånd. Här är jag förstås ute på hal is och saknar egentligen kompetens i ämnet och jag tänker definitivt inte argumentera för saken [brasklapp].

Nu har jag i alla fall blivit sugen på att prova en 24-timmarsfasta och testade detta för första gången igår. Det blev kanske inte 24 timmar exakt, utan snarare 23, men det får vara okej så här första gången. Fick inte med mig Sierra den här gången, hon ville nog först bara se om jag bröt ihop eller inte. Det gjorde jag dock inte och det gick bättre än vad jag trodde det skulle göra. Fick bara mer och mer överskottsenergi ju mer tiden gick. Jag tränade ju dessutom, förvisso inga mördande KM-pass men ändå. De sista timmarna tänkte jag förstås inte på mycket annat än mat. Att handla i mataffären i ett sådant är tillstånd är bara det värt det - man vill äta precis allt! Skulle till och med kunnat tänka mig brysselkål som jag annars ogillar rätt mycket. Det enda var väl att den kognitiva delen inte var helt hundra och jag blev kanske något mer disträ än vanligt.

Avslutade kvällen med äta, vilket kanske inte var så otippat. Den där löjromstoasten med ett frostat glas fyllt med iskall Heineken var kanske det godaste jag smakat sen jag vet inte när. Smaklökarna stod på ända och var näst intill överkänsliga - fantastiskt! Visst, jag fick väl lite av paltkoma efteråt men mår bättre än vanligt idag faktiskt. Det här kommer jag göra igen, troligen återkommande varannan lördag.

En hög med kycklinglår och diverse rotfrukter efter utan mat i 24 timmar 

I dagarna ramlade jag på en ganska ny film från BBC - Horizon: Eat, Fast and Live Longer (artikel här om programmet) - som handlar just om fördelarna med fasta och IF. En massa hemska och skrämmande saker sägs om att äta mycket mat i allmänhet, och högt proteinintag i synnerhet! Det om det insulinliknande hormonet IGF-1 var ju lite hemskt om det skulle stämma. Så har du en approach i livet av att bli stor, äta mycket protein och inte känner dig i mental balans att ta till dig ett perspektiv som vänder upp och ned på denna värld - SE INTE FILMEN NEDAN! ;) Själv tyckte jag dock den var mycket intressant och bör ses av alla som är det minsta intresserad. Det fräckaste är det som sägs om nya neuroner (hjärnceller) vid hunger! Sedan är jag ju väl medveten om att sista ordet inte är sagt i ämnet, men precis som man också säger i programmet - det kommer troligen forskas en hel del i området "periodisk fasta" i framtiden.

Filmen har en tendens att plockas bort ideligen, på grund av upphovsrättsskäl, men nu har jag laddat ner den och lagt upp den på mitt eget konto. På YouTube försvann den direkt så klart. Nu ligger den på Vimeo, men lösordsskyddad. Skriv in "periodisk fasta" i lösenordsfönstret nedan så ska det fungera. Skynda att se filmen utifall den skulle försvinna igen!Filmen har nu också visats på SVT och visas till och med 26 april på SVT Play >>>

8 kommentarer:

 1. Tack för text och länk. Jag har hört prisande röster förr, och läst en och annan artikel. Filmen gör det hela ett par snäpp "giltigare". Jag blir riktigt nyfiken. Just nu är jag kanske inte i läge att justera liv och leverne, men varför inte efter nuvarande jobbprojekt, efter jul med familjen? Nåväl, bollen är i rullning känner jag... Tack igen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du redan bestämt dig :) kör bara kör, vad är det värsta som kan hända?

   Radera
 2. Kul att höra! Spännande om man kan sparka ner en till i IF-träsket. ;)

  SvaraRadera
 3. :)
  Att jag typ dödar en projektledare eller två... ;)

  SvaraRadera
 4. Jojojo, men projektledare vimlar det av!

  SvaraRadera
 5. Rätt räknat! :)

  En fundering: Vintertid så tränar jag mest kvällstid. Nån timme eller så. Då tänker jag att IF funkar bra. Men ljusare delar av året blir det rätt mycket paddling; heldagar eller ett rejält pass på förmiddagen. Året runt kan det bli andra utmaningar/glädjeämnen såsom skidåkning, skridsko, vandring, MTB, etc hela dagar, helger eller veckor.

  Den mest generella frågan: Hur tänker man då?
  Och typ samma fråga fast mer specifikt: Är det bara att ta sig lite frulle "som Svensson gör" de dagar man lägger upp träningen/aktiviteterna med tidig start eller som längre lågintensiva pass?

  SvaraRadera
 6. Läs här: http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html

  SvaraRadera
 7. Samt denna: http://traningomotivation.blogspot.se/2011/05/intermittent-fastingperiodisk-fasta-vad.html

  SvaraRadera