söndag 3 mars 2013

Helgträning, armhävningar och handvård

LÖRDAG
Push-ups: 10
Push-ups, +10 kg: 
5
Push-ups, +20 kg: 
5

Push-ups, +30 kg: 1, 2, 3

Benchpress, 40 kg:
10
Benchpress, 60 kg: 6
Benchpress, 80 kg: 5

Zercher squat, 20 kg:
10
Zercher squat, 40 kg: 5
Zercher squat, 60 kg: 4
Zercher squat, 70 kg: 4
Zercher squat, 80 kg: 2

VO2-max, MSLaP-protocol, 32 kg:
 [15 reps, 30/270 s.] x 6 (Tot: 90)


SÖNDAG
Pull-ups: 1, 2, 3
Pull-ups, +10 kg: 3, 14, 12, 10, 8, 6 (Tot: 53)

Energigivande träning med Sierra under en liten dygnsfasta igen. Förr gjorde jag en hel del viktade armhävningar och ville gärna introducera det för Sierra. Hos ställde sig först lite tveksam till den, för henne, lite smalare handpositionen som jag använder vilket hon inte var så van vid. Det visade sig dock efter några set att hon utförde en perfekt armhävning med en 20-kilosplatta på ryggen - 35 procent av kroppsvikten. Häpnadsväckande, men inte överdrivet förvånad, om man säger så. :) Se hennes film här >>>

Själv lade jag på 30 kg och gjorde både ett, två och tre reps, vilket jag är nöjd med med tanke på att jag inte gör så där överdrivet mycket armhävningar numera.Man kan ju fråga sig hur mycket man egentligen pressar i en armhävning. Tog därför vågen till hjälp och satte händerna mot vågplattan som visade ca 57-58 kg i toppläget och 62-63 kg i bottenläget. Teoretiskt skulle det innebära att 30-35 kg extravikt med två armar motsvarar en armhävning med en arm, men så lätt fungerar ju tyvärr inte verkligheten. Men ändå, den muskulära styrkan har jag troligtvis (och även Sierra) men det behövs ny neurologisk motorkontroll för att klara av armhävningar med en arm, vilket kan vara nog så svårt.  Balans och stabilitet i ett unilateralt lyft blir ju genast mycket mer utmanande. Kanske blir det ett nytt mål efter TSC eller till hösten, vi får se.

Istället för Back squat blev det Zercher squat (se film). Gjorde riktigt ont i armveckan denna gång så jag stannade på 80 kg. Ska ordna nåt som gör det lite vänligare för armarna.

Ökade på MSLaP-protokollet till 15 repetitioner på 30 sekunder. Nu blir det väldigt lång vila (4:30 min) men det är ju meningen att man ska få "full recovery" mellan seten så det är nog nödvändigt om man ska orka med 12 set. Hade svårt att hålla frekvensen i första setet med vänstern i slutet men sen gick det ganska bra. Greppet är A och O när man snatchar så här snabbt med 32 kg. Så fort greppet sviktar är det var svårt att dansa i rätt takt. Dock nöjd med sex set!

Hade tänkt att köra några veckors tung enhandsswing inför TSC men jag skrotar det. Kommer troligtvis lägga in två dagars snatch med 32 kg istället. Har ju ingen aning hur jag står i snatchtestet just nu och jag behöver helt enkelt snatcha mera tungt så länge det känns bra i kroppen, och det gör det.

Ökade på i dagens pullups-program till 14 reps. Tungt, men jäklars vad bra det här programmet känns hittills! Läs om programmet här >>>

HANDVÅRD
I augusti skrev jag en post om handvård. Jag har exceptionellt torra händer med påfallande hårda valkar vilket gör att jag måste ta bort dessa emellanåt. Då lyfte jag fram min nyinköpta "förhårdnadshyvel" som jag använt en del sedan dess. Den fungerar bra men är lite vansklig ibland då man måste blöta upp händerna ordentligt innan, för att de ska bli tillräckligt mjuka, vilket gör att man lätt hyvlar av lite för mycket. Inte så att det börjar blöda men huden kan bli onödigt tunn och man behöver tjockare hud just där det slits mest (det är ju därför huden blir tjock). 

Så återigen har jag insett att en vass "kartongkniv" är det absolut bästa verktyget för mina händer. Det blir ett perfekt skarpt och lagom djupt snitt och jag slipper blötlägga händerna. Filmade idag detta härliga moment i livet, jag får väl dock varna kräsmagade tittare som har svårt för knivar och hudflagor. :)

8 kommentarer:

 1. Tack för fina ord och teknikhjälpen!

  Du såg riktigt, riktigt stark ut i snatchen. Vore kul om du utförde ett snatchtest med 32:an snart... :)

  Sjukt äcklig film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Visst borde jag bli regissör? ;)

   Radera
 2. har du chin up bar hemma? :) vad för nån i så fall?

  SvaraRadera
 3. Hej,

  En egenhändig sak: http://liljeros.blogspot.se/2010/06/snatchtest-12-och-pull-up-bar.html

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. händigt! :) bara till och leta järnstång och kolla med sambon om jag får borra i väggen hehe

   Radera
  2. :) Det är den överlägset bästa stången jag använt - stabil och fantastiskt grepp. Lycka till! :)

   Radera
 4. Det kostar på att snatcha 32kg! Såg en annan kille med filékniv, osthyvel nästa? ;-)

  Ser också fram emot ett test, vi var jämna sist på TSC (om man bortser från 8kg i klotskillnad) och jag satsar på att slå dig igen. ;-)

  SvaraRadera