söndag 10 mars 2013

Strength through discipline....

Pull-up, to chest: 1, 2, 3, 4, 5
Pull-up, +10 kg: 4, 14, 14, 12, 10, 8 (64)

Fy, fasen - andra och framförallt tredje setet sög. Ska försöka mig på 16 reps imorgon. Dock kommer det skilja 3-4 reps mellan första och andra setet, sedan två reps igen resterande set. Det bästa med ett sådan här program är att man verkligen anstränger sig in i det sista vilket är svårt om man bara lägger av när man inte "orkar" mer, vilket ofta betyyder i förtid. Det är i alla fall bra när det gäller högre repetitioner och mjölksyraträning.

THE THIRD WAVE
Jag skrev en post i november, "Om människans mörkare sidor", där jag förklarade den riskfyllda kombinationen av rädsla genom plöstlig avsaknad av auktoritet tillsammans med hjärnans förmåga att förenkla och sterotypifiera sin omvärld. Jag nämnde där också hur mycket grupptillhörigheten spelar roll i sammanhanget.

Känner ni till "The Third Wave"-experimentet från -67? Historieläraren Ron Jones fick ett infall efter haft problem med att förklara varför det tyska folket hade följt Hitler i blindo för sina elever på Cubberley High School i det lilla samhället Palo Alto i Kalifornien där han arbetade. Han startade då igång en rörelse som han kom att kalla "The Third Wave". "The Third Wave" byggde på enkla och handfasta principer om "styrka" genom disciplin, samhörighet och stolthet. Ron Jones var den karismatiske läraren som alla älskade och han hade inga som helst problem att rekrytera elever till den nya rörelsen. Han började med enkla discplinära åtgärder, som att sitta upprätt med bra hållning, svara mycket kort och koncist på frågor med max tre ord, samt uppföra sig "gentlemannamässigt".

Genom att legitimera en "elitism" hos medlemmarna, där den som gick med i "The Third Wave" fick olika privilegier och befogenheter samt en armbindel med en speciellt utformad logga i form av en havsvåg, ökade han samhörigheten och studiemotivationen på ett nästan skrämmande sätt. Till detta lade han även till en "hälsning" där handen formade en våg. För att bli godkänd medlem i elitrörelsen skulle alla genomgå en form av "initiationsrit". Snabbt etablerades ett "tjallningssystem" där de som inte följde reglerna rapporterades till ledaren högst upp hierarkin - Ron Jones. "The Third Wave" växte lavinartat och redan efter första dagen hade rörelsen 200 medlemmar.

Mottot för "The Third Wave" var:
"Strength through discipline! Strength through community! Strength through action! Strength through pride!"
Experimentet spårade ur fullständigt väldigt snabbt - som vanligt under sådana här former - och avbröts på femte dagen, bland annat efter påtryckningar från Ron Jones fru som noterade att även han föll in i någon slags "maktberusning". Uppbrottet var raffinerat och utstuderat där många av de chockade eleverna bröt ihop i gråt.

Man gjorde en TV-filmatisering 1981 som jag såg när jag var 14-15 år. Den satte djupa avtryck hos mig, samtidigt som jag satt och slukade andravärldskrigslitteratur. En perfekt kombination för en tonårsgrabb förövrigt. 2008 gjorde man ytterligare en filmatisering, denna gång från Tyskland - Die Welle. Den sistnämnda är något mer dramatiserad och håller sig inte riktigt till vad som hände egentligen.

Idag ramlade jag på en ganska nygjord dokumentär på Utbildningradion, "När läraren blev Führer", som handlar om vad som hände efteråt och där läraren själv, Ron Jones, förklarar vad som hände och där även eleverna kommer till tals många år efteråt. Intressant är hur olika eleverna minns vissa händelser. Även psykologiprofessorn Philip Zimbardo, som skrivit "The Lucifer Effect", intervjuvas.

Om ni är det minsta intresserad av människans öde under historien, men också  kopplingen till vår samtid, så se denna dokumentär. Och det handlar inte om "de andra", det handlar om OSS. Men framför allt handlar det om att medvetandegöra. Kanske ramlar poletten ner, kanske inte.

Se hela den textade dokumentären "När läraren blev Führer" genom att klicka på bilden...

Uppdaterat 17 februari, 2014: Det verkar som om man nu måste logga in för att se dokumentären, alternativt kan man se originalfilmatiseringen från 1981:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar