måndag 29 april 2013

Tactical Strength Challenge 2013 - Spring Meet


Fjärde TSC - 25 deltagande och ett riktigt stort gäng hejarklack som höll stämningen på topp! Det har aldrig varit så mycket folk på Kettlebell Center. Alla verkade taggade till tusen och det blev grymma resultat rakt igenom!

Det är lika härligt varje gång när man ser så stora viktskillnader stå och dra maxlyft bredvid varandra på samma gång. Det är precis lika stor bedrift för den som drar 80 kg som för den som drar 240 kg. Alla har olika förutsättningar, alla gör sitt yttersta. That's the point.

Kul att det blev hälften tjejer och hälften killar, det har vi jobbat för ända sedan första TSC. Tack till er som har hjälpt till med detta!

Vi hade flera från vårt grannland Norge som åkt ned med både bil och flyg för att delta. Riktigt kul. En del körde GS-stil i snatchen vilket var intressant att se på nära håll. Dmitrij Gordejev var den som körde i Elite-klassen tillsammans med mig och imponerade med 109 snatchar(!). Såg ju tyvärr inte dessa då jag körde samtidigt  men hoppas att det finns lite film jag kan se senare. Hörde att han hade en jämn och fin takt hela vägen under fem minuter utan att sätta ned klotet en enda gång. Starkt!Vill också lyfta fram några andra ruskigt bra resultat: 129 snatch med 12 kg (Stine Næss), 133 snatch med 16 kg (Sofia Billger), 113 snatch med 20 kg (Sierra de Goldsmith), 150 snatch med 16 kg (Markus Andersson), 124 snatch med 24 kg (Joacim Junhov-Rindberg), 27 pull-ups (Fredrik Assgaard), 10 pull-ups (Chunhua Högström), 132 kg  i marklyft (Sierra de Goldsmith), 240 kg i marklyft (Joacim Junhov-Rindberg). 

Alla som hjälpte till, tack än en gång! Och stort tack till publiken som gav stöd åt alla!

Många foton finns på Kettlebell Centers sida på Facebook >>> 

Film:

 


MIN EGEN INSATS
Kändes bra i kroppen och var laddad från att jag vaknade. Hade vilat tisdag till fredag. Att vila innan sådant här är inte bara bra utan nödvändigt. Vägde in på 80 kg, ett halvt kilo mindre än i höstas.

Marklyft
Russian Squat Routine har ju inte gått hela vägen i mål men jag kände ändå att jag hade blivit starkare än sist efter serien 1-3-2-2 på 95% (180 kg) för en och halv vecka sedan. Dessutom kände jag på förra TSC att det fanns lite kraft kvar med 190 kg. Självförtroendet kräver ibland rationella argument som inger känslan "det är möjligt", och jag fick därför en känsla av att det faktiskt fanns en möjlighet.

Uppvärmning:
10 x 70 kg
4 x 100 kg
2 x 120 kg
2 x 140 kg
1 x 150 kg
1 x 160 kg

Första lyftet på 170 kg kändes mycket stabilt. Då Fredrik inte var med denna gång kunde han fokusera på organisationen vilket gjorde att jag kunde släppa det en del just under marklyftet. Bytte bara lite vikter då och då.

I andra lyftet på 185 kg eldade jag upp mig lite mer och även den satt som en smäck.

Hade i stort sett bestämt mig innan för 200 kg så det var lika bra att chansa. Fick lång tid att förbereda mig, vankade av och an och fick igång det där eftertraktade "krypet" i kroppen. Vet inte hur mycket jag lät men upp gick skiten. Kändes som om ryggen var i en extrem bananform genom hela lyftet men det kändes nog värre än det var, fick feedback efteråt att det såg bra ut. Hade en ganska bra hastighet genom hela lyftet dessutom.

Russian Squat Routine rockar verkligen och 200 kg är all time PR. Har ju för mig att jag dragit 190 kg innan diskbråcket någon gång runt milleniumskiftet men då vägde jag närmare 90 kg. Nu är det istället 2,5 gånger min kroppsvikt (80 kg) och post diskbråck. 1-0 till mig!

Pull-ups
Det har varit väldigt mycket volym pullups inför denna omgång genom Russian Pullup Program (eller Fighter Pullup Programme som det kallas också). Lyckades dock aldrig komma över mitt gamla PR på 16 reps på träningen och lade av programmet efter sex veckor. Man ska egentligen inte köra det för länge så det var nog ett vettigt beslut. Sista veckorna tog jag det lugnare och  körde jag blandade vikter istället (BW, +20, +30 och +50 kg) för variationens skull. Det var tydligen ett bra upplägg.

Det kändes bra redan från början och jag tog det ganska lugnt i tempot. Lyckades slå mitt gamla med två reps och slutade alltså på 18. Tappade lite i greppet i högerhanden i slutet men oavsett hade jag inte lyckats häva mig upp en gång till efter 18. Hade inte ens vågat hoppas på 17 så 18 är jag mycket nöjd med - två kvar till 20!

Snatch
Den träningen som gått sämst inför denna TCS-omgång har helt klart varit snatchen. Först strulade valkarna fram och tillbaka men även begränsningar med kondition och uthållighet har varit motigt. Matförgiftningen förra helgen gjorde att jag missade sista tunga snatchpasset vilket inte gjorde saken bättre även om det kanske inte spelade så stor roll. Hade därför mycket låga förväntningar, om ens några. Efter två PR i ryggen brydde jag mig ärligt inte talat så mycket heller, det fick bli som det blev.

Samtidigt är det ju också så att tre pass marklyft och pullups i veckan med tunga höga volymer sätter sina spår, baksidan får ju jobba en del om man säger så. Tunga snatch på det kanske blir lite väl maffigt kanske. Dessutom har jag ju tränat annat utöver det.

Så särskilt förvånande var det ju därför inte att jag bara gjorde 83 snatchar. 83 är mindre än de 85 jag gjorde sist då jag dessutom inte hade ätit. Åt gjorde jag denna gång och jag fick därför ingen fullständig "dränering" som sist, men jag orkade helt enkelt inte hålla takten. Var riktigt trött efteråt. Man kan helt enkelt säga att jag inte var optimalt tränad för mitt uppgift. :)

Total poäng
Den totala poängen hamnade på 93,5 poäng (90,5 förra gången). Mycket nöjd med insatsen trots snatchen. Högst väger förstås marklyftet (+5%), och sedan pullups (+13%).

Inför nästa TSC
Lärdomen är efter denna omgång att det är svårt att satsa hundra procent på alla tre lyften som jag gjorde nu. Något lär hamna på undantag. Marklyftet kommer därför inte bli lika högprioriterat inför nästa TSC. 200 kg är ett nått mål jag tänker suga på ett tag. Fokus kommer istället att ligga på snatchen, framförallt snatch med 32 kg och inga andra vikter, om händerna inte sviker mig.  Pullups får nog bli samma program igen under en period, vi får se.

Generellt kommer jag också underhålla alla tre lyften så att jag slipper starta om ett par månader innan nästa TSC vilket bara blir en onödig uppförsbacke. Tror det är smart.


 SIERRAS INSATS
Sierra rockade, som hon brukar göra när det gäller. Nytt PR i marken på 132,5 kg, PR med 13 reps i pullups (BW+5kg) och 113 snatchar med 20 kg. Så satans grymt starkt - bäst! 


Terminator 5 - Rise of Determination
[Foto: Erik Rosenberg]


Läs Sierras bloggpost om TSC >>>

4 kommentarer: