fredag 11 januari 2013

Frihet och sunt förnuft


Kettlebell Muscle - Heavy day, Week 12
2x22 kg, 5 rounds of:
  • Front Squat x 5
  • Double Snatch x 5
  • Double Press x 5
    (60 s. rest)
  • Double Clean + Push Press x 5
  • Front Squat x 5
    (60 s. rest)
Ab wheel with rubberband assistant: [5] x 2, [2] x 3
Bench press, 60 kg: 5
Bench press, 80 kg: 5
Bench press, 90 kg: 4, 3, 3

Tog det rätt piano, satte ned kloten snabbt i de två sista seten mellan snatch och pressar. I sista omgången fick jag även stötpressa pressarna, hade det svårt med andningen. Sista passet av tredje Kettlebell Muscle-perioden avklarat, alltså. Tolv veckor av oflexibla rutiner, betongstruktur och järngaller är över. Väldigt skönt. Skriver lite mer om hela KM-perioden på söndag, tänkte jag.

Jag erkänner - jag älskar rutiner. Men jag tror nog ändå att det bästa med rutiner är när man plötsligt bryter dem. Det finns nästan inte en bättre känsla. För att verkligen uppskatta frihet måste man först känna ofrihet. Men frihet och ofrihet är mest bara en känsla, inget annat. Vad någon upplever som "frihet" kanske upplevs som "ofrihet" för någon annan. Begreppet "frihet" i politiska diskussioner blir därför oftast ett väldigt luddigt begrepp.
"Frihet är ett av vår tids mest missbrukade ord." (Andres Lokko)
Något annat jag gillar är när "sanningar", som mest bygger på slutsatser genom "sunt förnuft", falsifieras eller i alla fall ifrågasätts. Här slår man till exempel ihjäl en helig ko hos många hemsnickrade utvecklingsteorier - krypandet hos barn är ett modernt påfund och kanske inte alls nödvändigt för barnets utveckling: Crawling May Be Unnecessary for Normal Child Development >>>

Jag ska erkänna nåt annan också. Jag är allergisk mot de flesta pälsdjur, vissa pollen samt all användning av begreppet "sunt förnuft".
”Det så kallade sunda förnuftet är ingenting annat än dålig genomtänkt teori, omedvetna reflexer av aktuella erfarenheter samt moderna sociala fördomar.” (Lars Herlitz)
"Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen." (Albert Einstein)
Hjärnan arbetar genom selektera och kategoriserar all information genom stereotypifiering, i annat fall hade den blivit överhettad av allt som bombarderar hjärnan varje sekund genom syn, hörsel och andra känselorgan. Stereotyper förenklar till kognitiva bilder i hjärnan för att man nästa gång när man upplever eller ser något liknande, snabbt kan identifiera vad det är. Fördomar blir det när människor eller grupper tillskrivs negativa attribut eller egenskaper genom hjärnans stereotypifieringsprocesser.

När människan upplever avstånd mellan motsägelsefulla idéer eller när ens upplevelser inte stämmer överens med verkligheten, inger detta en obehaglig och skrämmande känsla. Av den anledningen har människan en inneboende drift att minska detta avstånd, eller dissonans. Genom att ändra sina attityder, åsikter och handlingar reducerar man på så sätt denna kognitiva dissonans. Vanligt är att motivera, klandra och förneka saker i denna process.

Det "sunda förnuftet" fungerar därför som en katalysator för en kognitiv dissonans och för att få ihop sin verklighet. Man tar till det "sunda förnuftet" som argument, för vem kan ifrågasätta ett sunt förnuft? Men det "sunda förnuftet" är helt och hållet subjektivt som bara talar om hur en person upplever utan att ta hänsyn till vad exempelvis fakta eller annan data visar. När någon hävdar något och hänvisar till sitt "sunda förnuft", be då denne då att definiera "sunt förnuft" och förklara vad det innebär. Efterföljande utläggning brukar bli ganska ansträngd.

"Sunt förnuft" betyder därför ingenting i ett sammanhang utanför den människa som upplever det - inte ett dyft, inte ens vakuum. INGENTING.

Så, nu vet ni det.

Dagens SvD uppmärksammar periodisk fasta eller korttidsfasta: "Jag fastar för att behålla hälsan" >>>

Jag påminner också om den BBC-dokumentär i ämnet som är riktigt intressant och som finns inbäddad i min tidigare post om periodisk fasta >>>

Apropå periodisk fasta. Martin Berkhan som driver Leangains har surnat till (igen) för att man kopierar hans teorier och försöker göra det kommersiellt. Det kan ju inte komma som en chock att om man lägger ut sitt intellektuella kapital gratis på nätet så kommer en del att ta chansen att sno åt sig credit och tjäna pengar på detta. Ohederligt måhända, men ganska förutsägbart. Han passar också på att dissa ovan nämnda BBC-dokumentär med fotknölarna med invektiven "abrasively stupid" , "absurd nonsense" och "horseshit". Att bli protektionistisk, arrogant och bitter över sin samtid är ofta ganska vanligt när andra hinner ikapp men brukar sällan vara ett vinnande koncept i det långa loppet. Consequence and Clarity >>>

Som avslutning vill jag säga det också att jag ser vetenskap som ett verktyg att försöka närma sig vad som kan ses som en "sanning". När man börjar tro på vetenskapen som en sanning i sig, då går det åt h-e förr eller senare. Alltför många erkända och duktiga vetenskapsmän har med åren hamnat i fällan att bara se sin egen forskning som en enda godtagbar förklaring inom området. Det är lätt att vara kritisk till andra men den viktigaste kritiken glömmer man ofta; självkritiken - den om ens egna uppfattningar och slutsatser.

Så, nu är det slut på dagens predikan.

En lika fantastisk töntig som nostalgisk musikvideo - "Pump Iron" med Bob Couch:

6 kommentarer:

  1. Förjädra trevligt inlägg, och VILKEN BILD SEN! Herrejösses, jag ler fortfarande öra-till-öra av den! :D

    Grattis till ett välgenomfört träningsprogram, min herre! Bra jobbat!

    SvaraRadera
  2. 1) Kul att se dig, er och lokalen live i eftermiddags!
    2) Angående "frihet", fundera gärna även lite på "rättvisa" (menar man lika-, prestations- eller behovsrättvisa när man agiterar med rättvisebegreppet?)
    3) Jag håller till HUNDRA procent med om "sunt förnuft". Jag sade upp mig för att typ inte riskera att ha ihjäl en usel vars alla dumheter motiverades av "sunt förnuft/common sense")
    4) Delar genast Pump Iron på FB - Grym låt! ;)
    5) Funderar vidare på IF. Kanske att jag tar ett steg inom kort... Kanske att jag vågar... :)

    SvaraRadera
  3. Ja, och grattis till friheten! Well done!

    SvaraRadera
  4. 6) Vetenskap - Det är väl en process, en metod eller kanske ett sätt att svara på frågor tillsammans... Det är inte slutstationen.
    (Nu slutar jag spamma... :) )

    SvaraRadera
  5. @Patrik: Kul att se dig också!

    Ja, rättvisa är sällan ett begrepp jag använder. Tycker i så fall jämställdhet är ett bättre besläktat begrepp som mer utgår från att man ska ha samma förutsättningar. Inget kan ju vara helt och hållet rättvist!

    :)

    SvaraRadera