lördag 7 februari 2009

Snatch och TGU, 32 kg


Tittade till Göteborgs nattklubbsliv natten till lördagen, då var det bra att passa på att testa på 32:an lite extra dagen efter.

TGU, 24 kg: 1/1, 1/1, 1/1
TGU, 32 kg: 1/1, 1/1

Snatch, 24 kg: 5/5, 5/5, 15/15
Snatch, 32 kg: 1/1, 7/7, 3/3
Totalt snatch: 1904 kg

Hindu push-ups: 2 min

Första försöket med 32 kg TGU. Gick ganska bra, mycket sitter som en mental blockering, har man väl gjort det en gång så blir nästa så mycket enklare. Samma sak gäller snatchen med 32 kg. Idag körde jag 7 snatchar med höger och vänster inne i köket (nytt PR), i samma kök som jag den 3 januari inte lyckades göra en enda snatch i för att jag var orolig att tappa det.

Testade handkrita idag. Nu förstår jag varför alla får uppslitna händer och blåsor, det är magnesiumkarbonatet (MgCO3). Jag märkte direkt efter 15 reps med 24 kg att friktionen ökade så pass mycket att huden skadades i händerna. Detta har jag aldrig upplevt tidigare.

Men är handkrita verkligen nödvändigt så tillvida man inte har mycket kraftig handsvett? Förvisso visade sig att min axel inte riktigt ligger i rätt position i slut-/nedåtfasen (se posten Att utveckla snatchen, punkt 4) vilket Tommy avhjälpte mig med genom att låta mig testa med handkrita. Men frågan är om inte handens muskler torde klara av detta utan hjälpmedel. Man skulle kunna jämföra detta när man använder remmar på gymmet. Pavel Tsatsouline själv tycker detta är ett otyg som går emot hela idén om att kroppen skall ha så lite hjälpmedel som möjligt och att kroppens styrka inte är större än dess svagaste länk. Pavel har förvisso tillåtit handkrita men det utifrån en säkerhetsaspekt för att inte kettlebellsutövare skall tappa kloten. Detta betyder ju egentligen inte att man rekommenderar handkrita (rätta mig om jag har fel) utan endast tillåter det om det är nödvändigt för att man t.ex har mycket handsvett.

Om man inte dras med mycket handsvett och om nu dessutom handkritan gör att handens skinn lättare slits upp ser jag egentligen ingen mening i att använda handkrita. Bäst vore det ju om händernas och underarmarnas muskler istället stärktes så pass mycket att de lyckades hålla fast klotet i alla fall men det gör de ju knappast om man använder hjälpmedel, eller i vilket fall borde detta fördröja processen att stärka handens och underarmens muskler.

Men för att komma åt problematiken med att axeln inte låser sig ordentligt kanske jag då och då skall köra tekniksnatch med handkrita. Haha, chalk it's not my cup of tea!

6 kommentarer:

  1. 7/7 är snyggt!

    Magnesium-frågan är intressant. Håller med om att magnesium är ett hjälpmedel - men var ska man dra gränserna?

    Själv gillar jag - just nu i alla fall - alla hjälpmedel som faller inom reglerna för sportlyft.
    Men, om man vill köra så "rent" som möjligt är magnesium-frågan klurig.

    Pga säkerhet skulle jag nog ändå föreslå att de flesta använder magnesium vid behov.

    Blåsor mm kan till viss del undvikas genom olika grepp-tekniker.

    SvaraRadera
  2. Ser bra ut. Börjar du med vänster arm på grund av att du är vänsterhänt eller för att det är din svagaste arm?

    SvaraRadera
  3. TGU-filmen vill inte framträda på min dator.
    Förresten, styrkelyftare - eller om det var tyngdlyftare - tror jag använder olika slags kalk. Magnesium som "hugger" mer och kalk/krita som är mjukare.
    Nån får gärna fylla på här.

    SvaraRadera
  4. Alex: Riktig krita som inte hugger lika mycket kanske är ett alternativ.

    Rikard: Jag börjar alltid med vänster för att det är min svagaste arm (är högerhänt).

    SvaraRadera
  5. Fan det ser ju sjukt bra ut! Är galet imponerad, det känsn som att jag har en del att ta igen efter jul och 2 veckors sjukdom!

    KB08 är igång iallafall och vi kör första jobbet på lördag. kolla in www.kb08.se

    SvaraRadera
  6. Sitter strandad i Grebbestad hela veckan men vad jag kan se genom min smartphone verkar det se tjusigt ut! Lycka till!

    SvaraRadera