onsdag 6 januari 2010

VO2-max och forskningsartikel om barfotalöpning


Jag funderade ju sist på att testa VO2-max under 10 minuter nästa gång. Nu är nästa gång.

VO2-max (test)
Snatch, 20 kg: [7 reps 15 sec/rest 15 sec] x 20
Total: 140 reps, 3.360 kg; 10 min.

Konditionen ligger ganska bra till i jämförelse när jag körde VO2-max i augusti. Det är väl mest snatchen i sig som inte riktigt känns van för kroppen, speciellt i lockouten, men det kommer ju efter hand. Axeln funkar.

En forskningsartikel (den första?) om löpning med löparskor versus barfota har släppts. Man slår fast följande:
"The researchers observed increased joint torques at the hip, knee and ankle with running shoes compared with running barefoot. Disproportionately large increases were observed in the hip internal rotation torque and in the knee flexion and knee varus torques."
Hur vetenskaplig undersökningen är har jag svårt att uttyda och jag vet inte heller vilka som ligger bakom vilket man alltid skall passa sig för. Det är väl nåt för Träningslära att förkovra sig i om inte annat... ;) Men det är kul att man börjar intressera sig för ämnet även på vetenskaplig nivå!

The Effect of Running Shoes on Lower Extremity Joint Torques. (Fulltext)

6 kommentarer:

 1. Mannen bakom undersökning, Dr Kerrigan, har blivit lite kritiserad för att han är involverad i barfotasko-industrin som delägare eller nåt. Det finns en diskussion om det i barfota-forumdelen på funbeat just nu. För den skull behöver inte undersökningen vara mindre värd, men det kan vara bra att känna till. Det var Runners som hade en artikel om detta, läs
  http://peakperformance.runnersworld.com/2010/01/ive-spent-the-last-several-months-buried-in-research-papers-about-running-injuries-and-their-causes-for-a-story-that-will-a.html

  Förresten, vilka VFF skulle du rekommendera en barfotanybörjare? Tänkte köpa ett par och kommer troligen även ha dem i gymmet lite också.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag tänkte börja köra lite Vo2Max. Hur många ronder (15 sek jobb+15 sek vila) brukar du köra? Hur många ronder anses vara bäst? Mitt mål med dem är så klart att få bättre kondis.
  Mvh David

  SvaraRadera
 3. Askan: Tack för matnyttig info! Jag tycker ju Sprinten är bra då man kan dra åt dem både i häl och ovan fotrygg och är lätta att få på fötterna. Classic har jag aldrig provat. På vintern är ju dock dessa två modeller ingen direkt hit men den senaste modellen, KSO Trek Tex, är då ett bra alternativ med neopren på ovansida. De är dock lite luriga att få på i början. Sulan i Trek och Trek Tex är ju dessutom lite tjockare och kan vara skönt om man är nybörjare.

  Nästa år kommer det en mängd nya modeller som jag skrivit om tidigare, även en med skosnören.

  Se vidare:
  http://liljeros.blogspot.com/search/label/fivefingers

  SvaraRadera
 4. nah_76: Hej! I Kenneth Jay's bok Viking Warrior är VO2-max protokollen uppbyggda med en ansats att hela tiden förbättra syreupptagingen. Detta medför att man fortlöpande i första hand ökar tiden på passet, i andra hand kadensen per set och i tredje hand vikten på kettlebellen. Så om ditt mål är att få en bättre kondis skall din målsättning vara att köra så länge som möjligt (eller max antal set) på en viss kadens tills du når 40 minuter (80 set) då man ökar kadensen (eller eventuellt byter upp till en högre klot-vikt) och börjar om ”från början”. Det kan också vara bra att starta med ett VO2max-test som visar vilken kadens du skall börja med.

  Det är väl värt pengarna att köpa boken, den förklarar allt grundligt och övertygande!

  http://www.kettlebellcenter.com/se/art/viking-warrior-conditioning-bok.php

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Det är många som är intresserade av din träningslogg :-)

  [URL=http://img696.imageshack.us/i/p1090095.jpg/][IMG]http://img696.imageshack.us/img696/9286/p1090095.th.jpg[/IMG][/URL]

  SvaraRadera