söndag 12 juli 2009

Ringar och medier


Hade väl tänkt att ta en vilodag idag men så fick jag ett ryck vid tretiden och drog iväg till gymmet med ringarna. Skall jag kunna göra muscle-ups på riktigt måste jag köra med ringar minst en gång i veckan i fortsättningen. Jag kör ju vanliga pull-ups och chin-ups två gånger i veckan (ibland tre) men just ringar är en speciell utmaning som man inte tränar upp sig i om man just inte just kör ringar. Det blev pull-ups och dips, ca 5 set på varje.

Träningslära brukar uppmärksamma kvällstidningars hårresande reportage om träning och hälsa. Idag slog dock Expressen alla rekord i dumhet.


Vi rör oss allt mindre eller för att citera Socialdepartementets notering "Oroande hälsoutveckling":
"Vi åker bil, buss och tåg i stället för cyklar eller går dit vi ska. Vi använder robotar, maskiner eller datorer i vårt arbete. Vi kopplar av framför TV:n på fritiden. Den minskade användningen av våra muskler gör att vi förbrukar mindre energi. Jämfört med tidigare, då arbetet var mer fysiskt arbetskrävande, är fysisk aktivitet i dag i hög utsträckning en fritidssysselsättning."
I många år har den mediala och samhälleliga diskursen tagit avstamp i att fettman och övervikten hos den moderna människan beror på vad man stoppar i sig. Livsmedelverket har sedan sjuttiotalet propagerat för minskat intag av fett men ändå blir vi bara fetare och mer överviktiga. Det finns en väldigt enkel ekvation till varför det är så.

Energi in (mat) = energi ut (kroppsaktivitet)

Eller med andra ord: det du stoppar i dig och som du inte förbränner stannar kvar. Du kan ta vilka bantings- eller dietmetoder som helst men det handlar fortfarande om en balans mellan energi in och energi ut. Rätt enkelt eller hur?

Slöhet leder till mer slöhet. Ju mer man slappar och inte rör sig ju kraftlösare blir man, i alla fall i det långa loppet. Människor vet att det är fel att inte röra på sig men genom att rationalisera detta (eller reducera sin kognitiva dissonans mellan sitt beteende och attityd/åsikt/kunskap, som det så fint heter på psykologispråk). Genom huvudlösa och helt sanslösa felslut får man ihop det ändå. Löpsedeln ovan är ett fint exempel på hur människor lättare övertygas om att det går att komma undan ovan ekvation genom devisen; ät mindre, träna mindre och tyna så småningom bort.

Man kan tro tabloiden ovan är så dum att ingen ens tar notis om den men tyvärr är det så att medie- och kriminologiforskning ofta visar hur dessa implicita budskap fastnar omedvetet även om vi vet att de är felaktiga. Om till exempel medier alltid omtalar icke-etniska svenskar tillsammans med våldsbrott associerar så småningom hjärnan när vi ser icke-etniska svenskar med just våld och brott. Hjärnan är nämligen skapt så för att vi lättare skall kunna sortera intryck och dra snabbare slutsatser. Bra ibland, men inte lika bra alla gånger. Fördomar och rasism är alltså en produkt av hjärnans sätt att arbeta. Ett sätt att undvika dessa logiska felslut är att hålla sig borta från bottenskrapet av medier (kvällstidningar) men ibland kan man tyvärr inte undvika dem, som idag.

Jag kan dra iväg hur långt som helst om detta men nu skall jag sova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar