onsdag 22 juli 2009

Ännu mer framfotalöpning....

Jag är i ett lite monomant tillstånd vad det gäller fötter för tillfället.

Tim Ferris (RKC) är entreprenör, författare och livsstilscoach som bland annat är känd för boken "The 4-hour workweek" men som också driver en blogg där han skrivit en intressant post om just bar- och framfotalöpning. Det var på RKC-certifieringen i San José tidigare i år som han fick upp ögonen för VFF (Vibram FiveFingers) och det tog tydligen inte lång tid förrän han ägde tre par. Efter två veckor med VFF försvann hans ländryggsproblematik som han haft i tio år och som fortfarande inte har återkommit efter 8 veckors löpning.

Foten består av 26 ben, 33 leder och mer än 100 muskler och senor och dess struktur gör den till att tåla mycket hög belastning men ändå vara smidig för att kunna greppa och forma sig efter underlaget. Idag har den moderna människan låtit foten tappa mycket av denna smidighet genom att låsa in dem i moderna dämpande skor. Utan ständig träning i alla möjliga böjmoment förtvinar delar av fotens muskulatur med ungefär samma effekt som att gipsa ett ben under en längre tid. Huruvida detta har ett samband med fotskador såsom plantarfasciit (hälsporre) skall vara osagt men mycket talar för att det finns en positiv korrelation där emellan.

Om man tittar på fötter hos naturfolk som ständigt lever i ett barfota tillstånd ser fötterna ut som stora plankor där tårna är utspridda för att kunna greppa underlaget och ge en stabil kontakt med underlaget. Fötter hos den moderna människan i västvärlden har krumma och outvecklade tår som ligger tätt ihop genom att skorna har hindrat den dagliga träning som fotmusklerna kräver. Nedan bilder är tagna för över hundra år sedan och publicerades i American Journal of Orthopedic Surgery 1905. Dessa bilder publiceras med tillstånd av Tim Ferris då jag inte finner någon annan källa.


Fötter hos naturfolk - breda "plankor" med spridda och tränade tår (publiceras med tillstånd av Tim Ferris).

Fötter i västvärlden - smala spetiga fötter med krumma och outvecklade tår (publiceras med tillstånd av Tim Ferris).

Jag har tidigare diskuterat det faktum att löparskor har en upphöjd häl (mjuk klack) vilket gör att det blir naturligare att använda sig av hälisättning i stället för framfotisättning. Detta gör att stöten, när foten och benet träffar marken, till viss del tas upp av skons stötdämpning men där resten fortplantar sig till ett relativt rakt (icke-böjt) knä och höft/ländrygg. Om detta har ett samband med löparknä, höft- och ländryggsproblemtik skall också vara osagt. Just ländryggsproblem kan ju bero på en mängd olika orsaker. Apropå ländryggsproblematik är det vanligt att man springer med en mer framåtlutad stil med löparskor och hälisättning i jämförelse med framfotalöpning vilket stressar ländryggen. Vid framfotalöpning springer man mer upprätt (egen erfarenhet).

Men det är ju inte bara löparskor som har en klack utan det är ju snarare standard att vanliga skor har en klack av olika höjd. Speciellt damskor har ju genom historien fått högre och högre klackar och de flesta har nog hört om kvinnor som knappt kan sträcka ut vaden på grund av att de har gått i höga klackar allt för länge Hållningen sägs bli bättre när man har höga klackar, frågan är vad definitionen "bättre" är i sammanhanget om man ser på nedanstående figur.

Kroppen kompenserar genom att böja på knäna och svanka ryggslutet så att kroppen formar ett "S" när man går i höga klackar. Bra eller dåligt? (Publiceras med tillstånd av Tim Ferris)

Vårt moderna liv medför en livslös och hård yta i form av betong, asfalt och sten att gå på. Detta är naturligtvis inte heller foten byggd för och därför tror jag inte att man skall springa omkring barfota jämt, i alla fall inte i ett initialskede, men ibland eller när tillfälle ges tror jag att barfota och VFF är otroligt bra för fötter, knän, höfter, ländrygg och hållning.

Kineser har enligt uppgift väldigt lite knäproblem (knee osteoarthritis) vilket skulle kunna ha ett samband med att de nästan alltid har enkla platta flipflop-sandaler på fötterna, frågan är vad som händer nu när marknadskrafterna bygger betong och asfalt runt om i landet.

Det är snart dags att skriva en how-to-do-post om hur man skall börja med framfotalöpning, antingen med VFF eller helt barfota. Kommer inom kort.

5 kommentarer:

  1. Hurra! vad underbart att se och läsa detta på din träningslogg. Har alltid känt mig mobbad, då det känts konstigt att sätta i hälen först. Har aldrig fixat det. Även min fru har upplevt detta då hon hånades på löplabbet för att hon använde framfotalöpning. Hon är från senegal, vilket säger en del. Själv hade vi aldrig råd med dyra löparskor där jag växte upp i västindien. Lycka till med träningen och tack för god inspiration. Pop-C

    SvaraRadera
  2. Kul med nya läsare som hittar hit! Bra att ni också känner igen er med framfotalöpningen.

    Exakt vad sa de på Löplabbet?

    SvaraRadera
  3. Tjenare! Vilka tror du är bäst att kuta i under de svalare årstiderna. Flow eller KSO trek? Har ett par KSO som jag är jättenöjd med, men tror att det kan bli en aning kyligt i januari.

    Mvh Henke

    SvaraRadera
  4. Bra fråga. Misstänker att Flow just är gjord för kallare temperatur men det är svårt att avgöra. Vi får väl vänta tills Vibram kommer med en riktig produktbeskrivning av KSO Trek.

    SvaraRadera