onsdag 26 januari 2011

Vila och Jack LaLanne

Åkte på en märklig frossa och huvudvärk i natt, känns redan bättre men jag hoppar över VO2-maxen idag.

I söndags dog "fitnessgurun" Francois Henri "Jack" LaLanne 96 år gammal och hans YouTube-filmer har florerat omkring på nätet mer än vanligt sedan dess, framför allt på Facebook. Han hyllas som en av de stora som har inspirerat mängder av människor till ett bättre liv och hälsa. Många av hans YouTube-klipp handlar om att se sin kropp som det viktigaste man har och analogier är vanligt förekommande. Det är ofta enkla lösningar, antingen eller, den smala eller breda vägen. Unhappy People är nog den film som visas mest just nu. Egentligen är det väl inga direkta felaktigheter i det han säger men jag kanske kan tycka att det är lite av argumentationen i väckelsemöten han använder sig av. Nåväl, om det hjälper folk till ett mer hälsosamt liv så är väl det bra...

Men vad är det han egentligen har åstadkommit och bidragit med? Vad jag förstår så är Jack LaLanne fadern till bensparkmaskinen, allehanda latsdragmojänger och en mängd andra maskiner vars syfte är att isolera muskler. Hans fokus ligger dessutom på kroppens utseende och själv syns han ofta poserande i tighta badbyxor med spända muskler. Om det är detta som är hans arv till eftervärlden så är jag ytterst tveksam till att höja honom till skyarna som tränings- och hälsogurun som förändrade världen till något bättre. Jack LaLanne finurliga jesus-likelser och juicemaskiner till trots; är det inte så att det är just på grund av Jack LaLanne (bland andra!) som vi har dagens inriktning på utseendefixering och isolation av kroppens muskler?

Jack LaLanne hade säkert en och annan poäng och en utmärkt fysik även på äldre dar men jag har svårt att svälja hans eftermäle med kultstatus, speciellt när han har en stor delaktighet till dagens diskutabla fitnessindustri. Lite motvikt, om jag får be.



2 kommentarer:

  1. 1023 armhävningar på 23 minuter, eller 1000 jumping jacks och 1000 chins på 88 minuter är väl okej för en som blivit dömd för att ha "inriktning på utseendefixering och isolation av kroppens muskler.

    Jag tycker vi ska vara glada att det funnits såna som LaLanne, det kunde ha funnits sämre förebilder. Och så är hans gamla program ganska trevliga att titta på - jämfört med mycket man råkar se på TV idag.

    SvaraRadera
  2. 1023 armhävningar på 23 minuter - en armhävning var 1,35:e sekund. 1000 jumping jacks och 1000 chins på 88 minuter - en chin eller jumping jack var 2,64:e sekund.

    Det är snabbt det! :) När man gör så många brukar det se ut så här: http://www.youtube.com/watch?v=DQB315SgS7w

    Men som jag också också skrev - han hade säkerligen en utmärkt fysik och en och annan poäng.

    SvaraRadera