söndag 16 januari 2011

Indian Clubs [film]

Startade med indian club training i höstas efter ett seminarium med Peter Lakatos. Han gick där igenom de fem grundövningarna som jag nu kört som uppvärmning innan jag tränar, ca fem-sex gånger i veckan. Lite varje dag med andra ord, i fyra månader. Det kändes redan från första gången mycket bra i axlarna, speciellt i min vänstra problemaxel som har strulat i snart två år. Sedan en månad känner jag faktiskt inte tillstymmelse till den punkt i axeln som gjort ont och jag kan inte hitta någon annan förklaring än att klubsvingandet har låtit mina små rotatormuskler arbetat sig friska och ökat mitt rörelseomfång i axeln. Jag har nu också börjat pressa lite grann men jag kommer ta det mycket varsamt med den saken. Jag jerkar, bentpressar, windmillar och snatchar varje vecka så axlarna får allt jobba i toppläget ändå.

I mitten av mars bär det väg till USA och Certified Indian Club Specialist (CICS) så igår eftermiddag ägnade Fredrik och jag oss åt att titta på DVD:n Club Swinging Essential med Dr. Ed Thomas, Brett Jones och Gray Cook. Förutom de specifika övningarna var det mycket diskussion om träning i allmänhet och aspekter om hur människans rörlighet och core-stabilitet har minskat i det moderna samhället. Bland annat menar man att människor idag även vill lära sig nåt när de tränar och inte bara träna för tränandets skull, kanske en trend, Sådant är kul att höra när man lägger så mycket fokus på teknik och nya rörelsemönster. Indian club handlar därför inte bara om rörlighet och mobilitet i axlar utan även om hållning och stabilitet i hela kroppen. Det är inte så lätt att låta armarna svinga i specifika rörelsemönster och låta resten av kroppen vara still och stabil utan att till exempel kompensera genom att röra höften fram och tillbaka. Komplext!

Filmvisning i lokalen

Filmade även för första gången mig själv när jag svingade och någon frågade om jag kunde lägga upp en sådan film så gör jag det här nu. Vill påpeka att detta verkligen inte är korrekta rörelser med indian clubs, det finns till exempel rörelser i både ben och huvud som jag får jobba med samt lite konstiga rörelsemönster med vänster arm. Jag går igenom övningarna 1-5 men gjorde tydligen en rockad med fyran och femman i slutet. Filmen hackar tyvärr på några ställen, vet inte varför det blev så.


För snart två månader sedan slog jag en klubba ordentligt i skallen och svullnaden gick aldrig riktigt ner efteråt. I veckan gjorde jag en repris, exakt på samma ställe. Jag kan tyvärr inte beskriva i ord hur det kändes. Kanske en bild kan förklara...


När jag satt och kollade Dr. Ed Thomas igår lade jag märke till nåt lustigt. Precis på samma ställe där jag har slagit i har han två prickar. Har han fått permanenta förhårdnader i pannan genom åren..?


6 kommentarer:

 1. Jobbigt att slå sig själv i huvet igen på samma ställe utan att den gamla bulan gått tillbaka. Hur funkar det? Har du en ny liten bula på den gamla bulan nu :)? Är den i vägen när du snatchar :)?

  Mvh

  Landhammar

  SvaraRadera
 2. Den blir bara dubbelt så stor! :)

  SvaraRadera
 3. Så länge det bara är huvudet som får ta smällar är det lugnt ;) tänk om det hade varit något du har användning för som blivit träffat =)

  SvaraRadera
 4. Ja, herregud, vilken tur! :)

  SvaraRadera