tisdag 8 februari 2011

VO2-max, pull-ups och DN-artikel

Indian club drills: #1-5
VO2-max
Snatch, 20 kg: [8 reps 15/15] x 12
Total: 96 reps, 1.920 kg; 6:00 min
Tactical pull-up: 5
Archer pull-up: 6
Towel assisted one-arm pull-up: 1/1, 2/2, [1/1] x 3 (Tot: 6 per arm)
Pull-up, reverse grip, to chest: 10, 8, 6, 4, 2
Stretch

Om snatch är en färskvara så är VO2-max en dagsvara. Har hoppat VO2-max två i veckor rad och vips är man tillbaka till noll igen. Gick i väggen på sedvanligt vis och fick andningssvårigheter direkt efteråt. Oftast händer det om jag varit/suttit still under dagen, som idag. Måste köra minst två VO2-maxpass i veckan annars kommer jag aldrig nå 80 set. Pullupsen gick också rätt dåligt.

Angående stillasittande så har DN skrivit en mycket intressant artikel bland annat om att sitta still:
"Totalt tillbringar vi över 70 procent av den vakna tiden med att sitta stilla, konstaterar forskarna. Och det kan inte kompenseras av att man motionerar, till exempel en halvtimme om dagen. Lika viktigt är att bryta stillasittandet."
"Att stillasittandet gör oss feta och därmed sjuka beror på att kroppens mekanism för fettförbränning stoppas när vi inte rör oss. Nya amerikanska studier visar att det enzym (lipoproteinlipas, LPL), som ska ta hand om förbränningen av blodfetter, stängs av när vi sitter still längre stunder."
"– Det verkar som om LPL-aktiviteten, liksom de små proteiner som ska pytsa in socker i våra celler, har en on-off-knapp – en strömbrytare – som slås av när man sitter stilla och slås på när man börjar röra på sig och använda musklerna."
Tydligen räcker det med att gå lite eller röra på armarna för att få igång LPL-aktiviteten igen. Intressant. Tycker att träningen fungerar mycket bättre om man varit igång rent fysiskt under dagen, speciellt högintensiv träning med hög puls. Om det har med LPL-aktiviteten att göra vet jag dock inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar