tisdag 10 april 2012

Blivande RKC - profil #5

Femte RKC-kandidaten är crossfitaren som fastnade för järnklot istället. Om ni redan har en definition om vad det innebär att träna mycket så kanske den måste omvärderas efter att ha läst Patriks träningsprogram!

Hallå! Först lite kort om dig själv - vem är du och vad har du för träningsbakgrund?
- Hej! Jag heter Patrik Jönsson, är 33 år och bor i Skåne en bit utanför Helsingborg. Jag är pappa till tre pojkar och sambo till en kvinna.

Mitt tränings- och sportintresse har alltid funnits då jag är uppväxt i en sporttokig familj. Jag började med fotboll tidigt men lade tyvärr av med det innan tonåren. Jag provade på tennis under något år men höll sedan på med simning och växlade därefter över till landsvägscykling. I samband med simningen och cyklingen kom jag i kontakt med styrketräning och plötsligt en dag såg jag en liten, liten muskel på min mycket spensliga kropp och förstod då att det måste ha varit styrketräningen som orsakat detta. Från den dagen så har jag styrketränat. Dock så var det mycket "raggarträning" de första åren. Detta orsakade en hyfsat ojämn muskelutveckling eftersom större delen av tiden ägnades åt bröst och biceps. Men jag försöker se det som att jag i alla fall byggde någon slags grund som jag har nytta av i den träningen jag bedriver idag.

För ca 2-3 år sedan fastnade jag i crossfit-tänket och började köra detta. Jag gillade verkligen träningsformen men insåg ganska snabbt att olympiska lyft och gymnastövningar kräver visdom, instruktioner och massor av övning. Sån tur var så hittade jag kettlebellträningen istället. Även denna träning krävde övning men jag upplevde det som mycket enklare att lära sig men jag nådde samma utmattning och fick samma eller till och med bättre resultat. Dessutom passade det mig och familjen perfekt eftersom jag kunde träna hemma.

Hur kom du i kontakt med kettlebells och hur länge har du tränat med dem?
- Jag kom i kontakt med kettlebells för ett par år sedan då en kollega och vän köpte ett par 16 kg kettlebells. Jag var då mitt i crossfitträningen där kettlebells ingår. Vi började känna på dem på jobbet och tyckte 16 kg var riktigt krävande. En annan vän (Andreas som också varit med i denna intervjuserie) köpte en bok med enklare övningar som vi genomförde. Tekniken var kanske inte perfekt men jag tror vi surfade oss igenom hela YouTube och såg hur många kettlebell-klipp som helst av varierande kvalitet.

Efter ett tag läste jag ETK (Enter The Kettlebell) av Pavel Tsatsouline och fastnade för det enkla upplägget. Det passade mig perfekt då jag kunde träna hemma på gräsmattan och slapp stjäla tid av familjen med långa gymbesök. Dessutom passade den tidseffektiva träningen med mitt skiftjobb. Jag köpte lite kettlebells och började köra. Tyvärr så bröt jag handen i jobbet och fick vila 3-4 månader. Under tiden läste jag nog det mesta som skrivits av Pavel. Väl tillbaka efter skadan så genomförde jag ETK och fick mycket bra resultat.

Jag fortsatte att köra ett program som heter Kettlebell Muscle, som är skrivet av Geoff Neupert, och fastnade för träning med två kettlebells. Tyvärr så blev jag långtidssjuk och fick modifiera programmet för att orka när jag kom tillbaka. Totalt har jag alltså tränat med kettlebells i ca två år men varit sjuk eller skadad i ca ett halvår av den tiden.

Varför vill du gå RKC?
- Kettlebellsträning verkar sprida sig oerhört snabbt. Jag hör om det överallt, ser det på tv och i tidningar. Trots att jag är helt självlärd så ser jag att väldigt många har helt fel teknik och saknar en plan eller ett upplägg i sin träning. Många i min vänskapskrets och på mitt arbete frågar om tekniken och vill ha träningsupplägg. Jag vill kunna hjälpa dem på ett riktigt, säkert och inspirerande sätt och sen fortsätta sprida kettlebellträningen. Framförallt vill jag sprida det till folk med familj och få dem att förstå att man inte behöver gå till gymmet för att bli stark, uthållig och smidig.

Utöver det så vill jag utveckla min egen träning och framförallt veta att jag gör rätt och vad jag bör träna på. Jag är oerhört fast i den här träningsformen (nästan besatt) och har hittills haft en stadig progressionskurva. Jag har aldrig tidigare känt sådana resultat av träning. Dessutom verkar det vara tre riktigt svettiga dagar vilket passar mig perfekt.

Vad har du för förväntningar av RKC - förhoppningar, farhågor?
- Precis som jag skrev så förväntar jag mig lite blod, svett och tårar. Jag vill lära mig teknikerna in i minsta vinkel och jag hoppas även få en del tips som inte går att hitta i böcker eller på DVD-filmerna. Jag förväntar mig också få kunskap om hur jag lär ut på ett pedagogiskt vis.

Precis som många andra så är jag nervös inför snatchtestet trots att jag har klarat det hyfsat enkelt tidigare. Men nu ska man ju prestera när det gäller. Jag är även lite nervös inför instruktörsbiten. Som jag har förstått det så ska man instruera någon stackars oskyldig människa på engelska i det man lärt sig under kursen?

Sen vet man ju aldrig. Jag har inte en aning om hur jag ligger till styrke- eller formmässigt jämfört med andra deltagare men det ska bli oerhört roligt och inspirerande att träna och umgås med andra likasinnade. Många verkar ha träning som sitt yrke vilket är lite av en hemlig dröm för mig.

Eftersom jag är självlärd så är jag lite fundersam över teknikbiten också. Vi har fått kontakt med RKC Joakim Bom i Skåne och hoppas kunna besöka honom snarast. Sen hoppas jag att jag och Andreas hinner upp till Kettlebell Center en sväng innan kursen. Vi funderade även på TSC (Tactical Strength Challenge) nu i vår men hinner tyvärr inte det så till hösten hoppas jag att jag kan vara med.

Förhoppningsvis håller jag mig skade- och sjukdomsfri fram till kursen. Om jag inte skulle klara certifieringen så har jag förmodligen fått kunskap som gör att jag kan utvecklas och hjälpa andra ändå.

Vilka är dina styrkor och svagheter inför RKC? Du kanske vill skryta med något PR?
- Svårt att säga men jag tror jag är ganska stark i pressar och squats. Dessutom gillar jag att ta ut mig. Som jag skrev ovan så vet jag inte riktigt hur jag ligger till i swingandet och snatchandet. Jag lider lite av min gamla handskada i de övningarna. Jag har inte ont så jag ska inte skylla på det men jag tappar styrkan och greppet ganska snabbt.

Det är farligt att skryta med något PR så här innan kursen. Det kan ju visa sig att man inte alls klarar det när det väl gäller :-) Men ska jag skriva något så har jag ganska nyligen gjort 2 st pressar med 2x40 kg kettlebells. Jag gjorde även en Clean & press med 44 kg med en hand häromdagen och kurvan fortsätter förhoppningsvis uppåt. Efter ETK så klarade jag SSST med 24 kg (201 snatchar/10 min). Dock så var det med handskar så det räknas inte riktigt! Jag måste påpeka att detta fixar jag inte vid dagens datum.

Hur ser din träning ut just nu - var tränar du och vilka är dina närmsta mål?
- Just nu är jag inne i vecka 7 av RTK (Return of The Kettlebell) - en fortsättning på ETK. Jag känner hela tiden att jag utvecklas. Jag tränar i block där jag kör 2 grindveckor och 2 explosive-/ballistic-veckor om vartannat. Veckan är indelad i light, medium och heavy day samt två variationsdagar. Jag ser alltid till att ha två hela vilodagar. Efter mina RTK-pass tränar jag lite svingar, snatchar och teknik. Jag försöker göra snatchtestet minst en gång i veckan så jag inte tappar det. Gärna efter mitt ordinarie träningspass när jag är lite utmattad.

Utöver detta så tränar jag Jim Wendlers 5/3/1 styrkelyfts program (endast baslyften) två dagar i veckan samt en del pull-ups. Då kör jag knäböj en dag och marklyft och bänkpress andra dagen. Jag inser att detta kan leda till överträning så jag försöker känna av när utvecklingen börjar stanna av och kommer då att fokusera på RTK resten av året. Jag har även börjat förstå och träna min smidighet och är nöjd med att jag lägger tid på stretching efter varje pass.

Mitt mål med RTK är att klara hela programmet. Det betyder kortfattat 5 stegar till 5 pressar med dubbla 32 kg (75 st) och 5 stegar till 10 st Clean & jerk med samma vikt (150 st). Utöver det så vill jag göra 20 pullups och klara SSST utan handskar.

Mitt långsiktiga mål är att klara "The Beast Tamer". Jag ser det som ett 2 -årsprojekt men inser att det kan vara lite optimistiskt. Jag läser Viking Warrior av Kenneth Jay nu. Han har även skrivit Perfecting The Press och dessa två upplägg verkar vara ett bra upplägg för att klara The Beast Tamer och SSST. Så just nu är det planen när RTK avslutats.

Som ni säkert förstår nu så har jag svårt att förstå att man inte kan göra allt på en gång men jag lär mig !!!!! Less is more, som man säger.

Läs mer om mitt upplägg och min träning på www.patjon.blogspot.com. Jag har lite bloggvila just nu men kommer snart igång igen.

Varför tycker du det är bra att träna med kettlebells och vem kan träna med dem?
- Jag tycker om kettlebells för att det är så tillgängligt. För mig betyder det inte bara mer träningstillfällen. Det betyder även mer tid med familjen. Jag hade aldrig kunnat ha den här utvecklingen om jag skulle åka till ett gym eller en crossfit-box. Den tiden har jag tyvärr inte. Jag gillar även "östkänslan" när man tränar. Jag tränar ofta i garaget, carporten eller på gräsmattan. Gärna i minusgrader och lite skånsk snålblåst.

Dessutom så passar det mig att jag kan träna min kondition hemma och slippa springa. Jag har alltid haft lätt att ta motivera mig och ta ut mig men när det gäller löpningen så har det alltid varit en kamp mellan två hjärnhalvor. Den ena har alltid sagt till den andra: Sluta genast, du är inte frisk som gör detta och den andra har svarat: Spring annars är du mentalt svag! När jag kör kettlebells så är jag helt överens med mig själv hela tiden :-)

Jag tycker alla som vill ha en effektiv snabb träningsform där man kan bygga styrka, kondition och uthållighet ska testa kettlebells. Jag vill framförallt rekommendera det till föräldrar som inte tycker sig ha tiden att fara iväg till gymmet. Ni kommer älska att träna tillsammans när barnen lagt sig och det bara är skit på tv:n! Jag är dock osäker på hur man ska träna med dem om man är skadebenägen på olika sätt. Men ett sunt tänkande som med all annan träning rekommenderas.

Jag vill rekommendera alla att gå en introduktionskurs innan ni börjar köra själva. Jag önskar att jag hade gjort det (vi får se om jag klarar mig ändå). Varför inte på Kettlebell Center eller vänta tills i sommar så visar jag er:-) !!!!Jättetack Patrik för din tid och lycka till i sommar!


Omnämnda böcker ovan finns här >>>

Allt om RKC Instrukörscertifiering i Göteborg 2012 >>>


6 kommentarer:

 1. Där ser man. Jönsson, känd från nätet. Önskar ddej lycka till under kursen. Hoppas pannbenet är väl utvecklat för det lär du nog behöva. Ser du inte lite tunnhårig ut när du kör knäböj? Åsa tyckte det så jag vet inte:-)......... Macke

  SvaraRadera
 2. Haha Macke. Du vet vika knappar du skall trycka på :-)

  Berättade Åsa för dig att hon ville ha en privat kurs av mig också?

  SvaraRadera
 3. Kan säga att Patrik har alla förutsättningar att bli en bra instruktör. Han har lärt upp och övat på mig (pilotfall) sedan i höstas och har utvecklat min KB teknik väldigt mycket, så det kommer gå bra på RKC certifieringen.

  Dock vill jag tillägga att Patrik även spelat trumpet. Så nu vet ni vad ni skall göra på kvällarna på kursen.

  Kalle

  SvaraRadera
 4. Riktigt kul att läsa broder! Att du var såld på järnkulorna visste jag men att det var såhär seriöst visste jag inte. Gott jobbat och ett stort lycka till. Mvh Micke

  SvaraRadera
 5. Tack Micke! Ja jag kommer gärna ner till Malmö och sprider mina nya kunskaper efter sommaren om jag fixar certifieringen..
  Sen måste ju du och jag träffas och ta ett par kalla i sommar också,,,,

  SvaraRadera