måndag 23 maj 2011

Löpning och Big Brother

Running: 2,5 km

Hade tänkt 5 km men det började spöregna och vaden gjorde sig påmind från förra helgen. Fick också bekräftat att jag inte kan lita på Googles app My Track med GPS på mobilen - den mätte 3,1 km medan jag sprang en slinga på 2,5 km. Lite väl mycket fel för att vara acceptabelt. Tydligen kan man inte heller lita på dess tidsmätning efter att ha kollat runt på nätet. Det är inte mycket träningsrelaterat som fungerar just nu!

Jag har tjatat en del här på bloggen om varför man har certifieringar och kvalitétsstämplar sin verksamhet (här och här). RKC som jag företräder använder en kvalitétsgaranti genom certifierade instruktörer vilket ökar sannolikheten för att kunder och klienter skall känna sig trygga, säkra och få valuta för pengarna. Det finns så klart tränare och företag inom träningsbranschen som gör ett fantastiskt jobb med sina klienter fastän de inte tillhör någon etablerad organisation och samtidigt de som gör ett lika fantastiskt dåligt jobb inom samma grupp. Saken är att kunden aldrig vet det innan.

Fick höra talas om att man tränar med kettlebells i dokusåpan Big Brother. I Big Brother låser man in ett antal frivilliga i några månader och gör såpa-TV av med relationer och konflikter som huvudingredienser. Själv envisas jag med nyheter, samhällsdebatt och dokumentärer på SVT och P1 och kan därför glatt erkänna att jag inte följer några dokusåpor och mig veterligt får jag inte ens in TV3, TV6 eller TV11. Jag ratar även för den delen också kvällstidningar då jag anser mig vara ganska väl insatt i vad skitjournalistik gör med människors båda hjärnhalvor, även mina egna.

Nåväl, jag blev i vilket fall lite nyfiken på den där kettlebellsträningen och som (o)tur är lägger man ut en massa material från Big Brother på nätet. Och jodå, jag hittade några klipp där man tränade med bland annat kettlebells och det var tyvärr inget upplyftande alls. När man jämt och ständigt tjatar om att alltid premiera låg skaderisk - genom fokus på teknik, säkra lyft och individuell anpassad träning - så blev filmklippen en riktigt sorglig tillställning och det är beklagligt att vi på vissa håll i Sverige inte har högre standard inom funktionell träning.

Jag är inte så förtjust i att visa det som är dåligt i vår omvärld på den här bloggen (förutom mina egna insatser förstås) utan fokuserar på goda och bra prestationer, men jag tycker att ett undantag är på sin plats och att detta synliggörs. Två av klippen ligger här inunder - ryggar är krökta, armar och handleder rör sig hur som helst i konstiga vinklar och knän pekar inåt. Bara övningen marklyft är en oerhörd viktig övning som inbegriper de flesta lyft man utför i vardagen och skall tekniktränas ordentligt med korrekt höftrörelse - de "explosiva marklyft" som utförs nedan är helt utflippade ur säkerhetssynpunkt. Pressarna ovanför huvudet skall vi inte ens tala om. Inte nog med att flera av de som tränar verkar oerhört otränade - och dessutom varit instängda i ett hus under lång tid - när någon ber om att få dricka vatten eller få se hur man utförde övningen en gång till förvägras man detta och uppmanas att köra på istället. Sorgligt, minst sagt. Tränare är Jenny Samuelsson från Spartan Kettlebells.

Jag är dock övertygad om att kvalité - med avseende på säkerhet, beprövad teknik och individuell anpassning - vinner i längden och att det är de seriösa som drar det längsta strået. I alla fall hoppas jag det. Vad tror ni?

Tunga%20lyft%20med%20j%C3%A4rnkulor

Explosiva%20marklyft

9 kommentarer:

 1. Det var något av det värsta jag skådat.. Ett under att ingen blev skadad, eller blev någon det kanske?

  Undrar hur deras diskar mår efter det passet med "explosiva marklyft", den övningen kan inte vara bra på något sätt, än mindre med krökt rygg och överextenderade knän.

  Jag gillar när en av dem frågar om hon kan visa marklyft en gång till och får till svar "NEEJ nu kör vi!"

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. sveriges mest anlitade instruktör ;) och dom utbildar även instruktörer hahahahahaha ja vad säger man

  SvaraRadera
 3. Framför allt är det viktigt att människor som är ute efter bra och seriös träning verkligen förstår att det är skillnad på träning och träning beroende på vart man vänder sig. Det gäller att se förbi de kommersiella tricken och söka efter kvalité.

  SvaraRadera
 4. Ja jösses, explosiva marklyft det var något nytt. Undra om den "instruktören" kan lära mig explosiva Snatchar och Swingar också måste kolla upp det :-)

  MVH Ludvig

  SvaraRadera
 5. Det gör du hos oss Ludvig! ;)

  SvaraRadera
 6. Vad håller de på med. Själv är jag ingen RKC men har haft nöjet att få träna med ett par instruktörer och har alltid varit nöjd och tyckt att de hållit bra säkra och effektiva träningar. Men NU efter dessa klipp känner jag en närmast religös inställning mot RKC och hardstyleträningen. Att någon "instruktör" tillåter en sådan total avsaknad av teknik som hon gör är ju rent livsfarligt och oansvarigt. Explosiva marklyft behöver inte ens nämnas. Tur att man inte signat sig för ngn av deras kurser.
  Har alltid hävdat att Big Brother är tragedi-tv och det här var tragediträning på hög nivå, skrämmande.
  /Mattias

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig, Mattias.

  Skall man jaga marknadsandelar och volym till varje pris ger kvalitén till slut vika, så är det nästan alltid.

  SvaraRadera
 8. Mattias, klockren sammanfattning "Vad håller de på med?" :)

  Nästan än mer anmärkningsvärt är att de verkar vara rätt nöjda med insatsen själva när de lägger ut filmer och skriver om det vitt och brett.

  SvaraRadera
 9. Anmärkningsvärt är väl ordet.

  SvaraRadera