onsdag 14 mars 2012

Marklyft och rött kött

Get-up, 16 kg: 1/1
Get-up, 20 kg: 1/1
Get-up, 24 kg: 1/1
Get-up, 28 kg: 1/1
Get-up, 32 kg: 1/1
Get-up, 36 kg: 1/1

Deadlift -
Bear cycle (+2,5 kg)
Varm up with 60 & 100 kg
142,5 kg: x 4
132,5 kg x 4
[122,5 kg x 4] x 10 (60 sec. rest)
Stretch

Ökade på vilan med 20 sekunder vilket gjorde mer än man kan tro, eller så hade jag bara en bra dag för det kändes lätt.

Al Kavadlo har gjort den ultimata pull-ups boken - Raising The Bar: The Definitive Guide to Pull-up Bar Calisthenics. Den är jag rätt sugen på faktiskt.

I veckan uppmärksammades en tämligen gedigen studie, med en 28-årig uppföljningstid och ett underlag på 121.000 kvinnor och män, som visar det som mindre studier pekat på i flera år - för mycket rött kött (nöt, gris, lamm etc) ökar risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Håller man sig till under ett halvt kilo rött kött i veckan är man utom fara men vårt medelintag på 1,3 kg per vecka ökar risken att dö i förtid med 13 procent, processat kött 20 procent. Hårda bud i Mellerud!

Nu är jag inte den som brukar skrämmas upp av alarmerande rubriker om icke hälsosam föda men detta tyckte jag ändå var rätt intressant av två anledningar. För det första äter jag ganska mycket kött själv även om jag försöker köpa fisk då och då. Nu får jag därför en bra anledning att äta fisk oftare. För det andra ligger det i tiden att äta kött och sedan 1995 har vi ökat vår köttkonsumtion med tio kilo om året och det är till exempel svårt att missa paleoaktivisternas bilder av enkilosbiffar på Facebook och andra sociala medier. Därför ska det bli intressant att se hur de riktigt inbitna köttförespråkarna tacklar denna rapport. Kanske har vi äntligen hittat förklaringen till varför medellivslängden under stenåldern bara låg på 25-30 år? ;)

Här är hela studien om någon orkar läsa igenom den - väntar dock iskallt på att Jacob Gudiol kommer med en genomgång inom kort :). Nedan ett TV-inslag av det mer sammanfattande slaget...

6 kommentarer:

 1. Var inte risken lägre hos de som åt rått kött? Har för mig jag hörde något om att råbiff inte var lika farligt...

  I så fall så kommer paleoaktivisterna helt enkelt ta steget fullt ut och börja äta mer rått kött istället! :)

  Akrylamid som bildas vid stekytorna är cancerframkallande jue....

  SvaraRadera
 2. Okej, nyare kommentar! Jag var skeptiskt inställd till den där studien från början. Har läst lite nu, och mycket riktigt: Det är mängder av vinklingar och feltolkningar i den! Och definitivt inget som kan användas som bevis för att rött kött leder till en tidig död!

  Här är en bra sammanfattning som jag tycker du ska läsa. Och inget mer skrämmande om rött kött nu! Det är fortfarande ett av våra bästa livsmedel :)

  SvaraRadera
 3. Och så glömmer jag att bifoga länken!

  http://www.marksdailyapple.com/will-eating-red-meat-kill-you/

  I alla fall. Den studien visade inte att rött kött gör att vi dör i förtid; Den visade att rökare och inaktiva generellt äter mer rött kött än andra. De gjorde bara en ful vinkling.

  SvaraRadera
 4. Jo, det stämmer: "Håller du dig till råbiff stannar den ökade dödsrisken på 12 procent."

  Undrar hur den här rapporten välkomnas i USA, Argentina etc...

  SvaraRadera
 5. Intressant! Bakomliggande korrelationer tycker man ju å andra sidan att de borde ha benat ut i studien.... Men kanske lite förhastat att kasta studien på soptippen och fastslå att kött är ett av våra bästa livsmedel. Det finns ju onekligen flera faktorer som pekar på motsatsen, även om det inte är bevisat. Man ska aldrig vara tvärsäker på nåt, tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Och jag måste ju tillägga att det verkar konstigt om man har bortsett från detta faktum och inte med statistiska metoder kompenserat underliggande faktorer, är det verkligen så?

  SvaraRadera