söndag 11 mars 2012

RKC candidate #1

Varje helg framöver har jag tänkt att publicera en intervju med någon av sommarens RKC-kandidater. Tänkte att det vore kul att läsa om vem som ska dit i sommar, hur de tänker kring sin träning och hur de förbereder sig. Först ut är Kerstin!

Hej, Kerstin! Först lite kort om dig själv - vem är du och vad har du för träningsbakgrund?
- Jag heter Kerstin Jönsson och jobbar som kommunikatör. Min idrottsliga bana började hemma i källaren och sportklubben Pilen med framför allt löpning och cykel som grenar. 60 m. mellan två lyktstolpar och 400 m. runt kvarteret :) Lite mer allvarligt så var det fotboll jag fastnade för och spelade från det att jag var 7 år tills jag flyttade till Göteborg vid 20 års ålder. Spelade under ett par år också handboll och gjorde ett kort försök med 80-talsfenomenet jazzdans. Efter det att jag flyttade till Göteborg har det mest varit löpning och simning och klasser på gym. Tyvärr har det inte varit någon direkt kontinuitet i träningen utan lite mer av panikträning inför skidsäsongen.

Hur kom du i kontakt med kettlebells och hur länge har du tränat med dem?
- Att jag började med kettlebell får jag skylla på dig David eftersom det var du som introducerade det :). Var lite skeptisk i början men jag är inte den som inte provar så jag gick min första kurs i början av juli 2011 och har, vad det verkar, fastnat!

Varför vill du gå RKC?
- Funderade några vändor innan jag tillslut bestämde mig. Främst ser jag RKC som ett tydligt mål med träningen och som en personlig utmaning. När RKC:n går är det ganska exakt ett år sedan jag började träna kettlebells så det blir ju ett slags facit för hur jag har utvecklats, var ganska otränad när jag började. Om jag sedan klarar certifieringen och får en chans att ge lite kurser så är det en bonus.

Vad har du för förväntningar av RKC - förhoppningar, farhågor?
- Jag hoppas på att få verktyg till att förfina min teknik så att jag kan gå vidare i min kettlebellträning. Att jag bli mer säker och får en större förståelse av kettlebell som träningsform och hur jag ska anpassa träningen efter mina mål. Känns dock som att det kommer att bli tuffa dagar så jag hoppas bara jag orkar. Men, vi är ju ett gott gäng som kommer att vara med så vi peppar nog varandra till den energi som krävs!

Vilka är dina styrkor och svagheter inför RKC? Du kanske vill skryta med något PR?
- Ja du, vill helst inte tänka att jag har några svagheter utan utvecklingsområden. Men det som oroar mig mest just nu är pressen där jag inte känner mig så stark samt uthålligheten i snatchen. Däremot känner jag mig väldigt stark och trygg i Get-up, tar ju ändå 24 kilo på båda sidor.

Hur ser din träning ut just nu - var tränar du och vilka är dina närmsta mål?
- Just nu är fokus på snatch, marklyft och pull-up inför TSC, Tactical Strenght Challenge, i början av maj. Två dagar i veckan kör jag på Kettlebellcenter och två dagar hemma. Efter det läggs programmet om inför RKC. Måste säga att det är en förmån att ha gått kurserna på Kettlebellcenter då de var lugna, pedagogiska och proffsiga. För mig har det också betytt mycket att jag har kunnat fortsätta träna där, att få den coachningen och att någon pressar mig att testa mina gränser vad gäller styrka och uthållighet. Utan det hade det kunnat bli en engångsgrej. RKC:n blir ju också en slags investering till att fortsätta med kettlebells.

Varför är det bra att träna med kettlebells och vem kan träna med dem?
- Kettlebell är verkligen funktionell träning, så många delar av kroppen tränas samtidigt och man blir stark från insidan. Klart att man har olika förutsättningar men för mig har det på ganska kort tid gett styrka i hela core-partiet men också axlar och ben. Inte helt fel med tanke på att jag sitter mycket framför datorn på jobbet. Hållningen blir bättre samt att jag märker skillnad när jag ska lyfta saker i vardagen, helt omedvetet spänner jag musklerna och använder hela kroppen. Men, det ger inte bara styrka utan även kondition. Att stå och svinga ett klot på olika sätt kräver flås. Alla kan träna med kettlebells och det är svårt att skylla på att man inte har tid - 20 minuter och du får en riktig genomkörare och vikterna anpassar du till din egen nivå. Och om man nu ska uttala sig lite fåfängt - tjejer, man blir tajt och får snygg rumpa :)


Kerstin övar marklyft

Tack, Kerstin och lycka till i sommar!


Allt om RKC Instrukörscertifiering i Göteborg 2012 >>>

Läs också om mina egna erfarenheter när jag genomgick RKC 2009:

3 kommentarer:

 1. Kul läsning!

  Jag ser fram emot nästa kandidat!

  SvaraRadera
 2. Kul idé! Jag ställer lätt upp för en intervju om du är intresserad! ;)

  Imponerande Get-ups av Kerstin förresten!

  SvaraRadera
 3. Tjäna! Jag återkommer! :)

  SvaraRadera