måndag 27 augusti 2012

Marklyft och MovNat workshop

Warm up
Deadlift, 70 kg: [5] x 3
Deadlift, 120 kg: 5
Deadlift, 130 kg: 1
Deadlift, 140 kg: 1
Deadlift, 145 kg: 1

Russian Squat Routine - Week 3-1
Deadlift, 145 kg: [2] x 6

Pull-up: 3
Pull-up, +20 kg: [2] x 10 (rest 45 s.) Tot: 20

Ett mördarpass där varje lyft kändes som ett maxlyft. Jag har skuttat omkring i Slottsskogen sedan i morse på en åtta timmars MovNat Power and Agility Workshop och man blir mer sliten än man kan tro av sånt där. Tydligen!

MovNat är ett fitnessystem grundat av Erwan Le Corre. Rötterna kommer från Georges HébertsLa Methode Naturelle” från tidigt 1900-tal som blev inspirerad av de naturfolk som han stötte på under sina resor som officer i den franska marinen och skapade ett system för att stärka fysiken hos sjömän och soldater (läs mer i länkarna).

Workshopen var en introduktion till ett ganska omfattande system där man söker människans "naturliga" rörelser och förmågor genom att gå, springa, balansera, hoppa, krypa, klättra, simma, lyfta, bära, kasta, fånga och även självförsvar. MovNat riktar sig till alla, oavsett ålder och kön. Det är progressivt och man är noga med säkerheten. Jag har sett många coola youtube-klipp med MovNat och när jag såg att workshopen dök upp Göteborg var det ingen tvekan. Att vi dessutom höll till i Slottsskogen 300 meter från där jag bor gjorde ju inte saken sämre!


Vi samlades 9:00 i morse och höll mest till vid den stora lekparken Plikta där det fanns mängder av bra hinder för sånt här. Bägge workshoparna var slutsålda och det verkar finnas ett stort intresse för MovNat i Sverige. MovNat-instruktörerna Joseph Bartz och Elisabet Holmdahl ledde oss under dagen. Vi gick igenom hållning, gång av en mängd olika varianter (smyga, gå på huk m.m.), löpning, balans och hopp på förmiddagen och kröp, klättrade i träd, lyfte och kastade stenar på eftermiddagen. Vi avlutade dagen med att springa omkring i skogen och hitta på det som föll en in - klättra, smyga, krypa, springa etc.

Workshopen var ganska ytlig då det var en introduktion. Egentligen kanske jag inte personligen fick lära mig några revolutionerande nya tekniker men det var absolut lite nya grejer för mig vad det gällde balansgång, hopp, klättra i träd, en del rörlighetsövningar och några andra saker. Löpningen var Pose-teknik rakt av och det har jag gått igenom några gånger tidigare med mindre lyckats resultat så just den delen var kanske mindre uppmuntrande, för att inte säga frustrerande, dessutom blev vaderna väldigt stela snabbt. Vi hann även med en liten workout innan lunchbreak. Roligaste var det att lyfta och kasta sten! Stora tunga stenar, det passar mig. :)

Men jag blev nog ändå lite nyfiken att kolla vidare på systemet som har sina poänger och styrkor! Bara man kan svälja begrepp (utan exakt definition) så som "natural", "primal" och "organic" utan krampanfall så finns det en hel del matnyttigt att ta till sig. MovNats främsta styrkor i jämförelse med liknande system är att man får komma utomhus vilket idag nästan alltid i vanliga fall uteslutande bara innefattar löpning. Här gör man allt utomhus (men även inomhus om man känner för det). Att det dessutom har rötterna i ett äldre system som har prövats och testats tidigare gör att det inte känns som en kommersiell skrivbordsprodukt i första hand. De har 1-veckas workshops i både Thailand och Costa Rica - hade varit nåt! Se filmer här.

Både Fredrik och Sierra var med. Malin körde igår, och ja, man fick nog känslan av att workshopen var väldigt mycket Kirjonen.;) Med var också en dansk RKC:are, som jag tyvärr inte minns namnet på just nu, men som jag och Fredrik träffade på certifieringen 2009. Världen är inte så stor alltid!

Lite bilder.

 


 

3 kommentarer:

 1. Bra marklyft David!

  Kul post också. Det där såg ju ganska roligt ut.

  /Henke

  SvaraRadera

 2. Vi hade tur med vädret ska tilläggas! :)

  SvaraRadera
 3. Sköna bilder! Vi fick plaska runt på vattenfyllda ängar;p :)

  SvaraRadera