måndag 22 september 2008

Axelpress med och utan spegel

Tung vecka börjar idag och jag tänkte filma för att se hur mycket jag fuskade när jag körde 60 kg bicepscurl men var lite sliten i biceps efter förra veckans alla chins-övningar så jag fick göra annat istället.

Enarms axelpress med skivstång är en kul övning. Pavel Tsatsouline menar i sin bok Power To the People att man bland annat inte skall använda spegel när man lyfter vikter för att på så sätt träna nervsystemet ytterligare. Jag filmade därför när jag utförde axelpress både med och utan spegel (25 kg). Att det är jobbigare att pressa utan spegel är en sak men det syns också ganska tydligt som ni ser nedan.


Med spegel. Med hjälp av sin spegelbild korrigerar man även med synen och inte bara genom kroppens övriga balansorgan.Utan spegel. Här märker man direkt att det blir vissa svårigheter vad det gäller balans och därmed problem att pressa stången.

5 kommentarer:

 1. Mycket pedagogiskt förklarat. Man ser och fattar skillnaden på ett konkret vis.

  SvaraRadera
 2. Du är helt klart inne på rätt spår, jag tycker även att tekniken blir sämre i vissa övningar om jag tittar i spegeln tex clean då jag inte går på känsla utan kollar hur jag gör.
  Eller så är det bara jag ;)

  Kolla gärna in på men blogg
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.4199416

  Jockebjj

  SvaraRadera
 3. Ja och de övningar där man har lärt sig att titta i spegeln är svåra att utföra utan spegel.

  SvaraRadera
 4. När du väl har vant dig att lyfta utan spegel så kommer du lyfta mindre med spegel. Det blir distraherande. Lyft utan, du tjänar på det i längden.

  SvaraRadera
 5. Det har du nog helt rätt i. Egentligen är de ju bara de övningar där det alltid råkar vara en spegel som man använder spegelbilden (knäböj, marklyft, frivändning, axelpress mfl). Att t.ex. köra kettlebells framför en spegel hade antagligen varit ganska förvirrat!

  SvaraRadera