fredag 12 september 2008

FiveFingers och one leg squat


Igår tog jag första löparrundan med mina FiveFingers. Själva poängen att springa med dessa, eller helt barfota, är att man istället för träffa med hälen först vid nedslaget når marken med främre delen av foten och därmed dämpar nedslaget med själva foten (vaden) och inte bara knäleden som vid traditionellt hälnedslag.

Jag kan säga direkt att det känns ytterst märkligt att plötsligt börja springa så här. Att springa på asfalt fungerade inte alls, åtminstone inte nu till en början. Då man inte vill att hälen skall slå i får vaderna jobba hårt med stötdämpningen och speciellt vänster vad klarar inte av asfaltunderlag i dagsläget. Därför sprang jag i gräset där det fungerade bra och jag sprang kanske 2 kilometer. Därefter kändes vaderna väldigt ansträngda. Idag har jag naturligtvis träningsvärk och just soleus-muskeln känns helt ur fas. Att just soleus-muskeln får jobba är extra bra då det är den som är mest försvagad på vänstersidan. Då behöver jag inte ha dåligt samvete för att jag dragit ned på vadpressandet sista veckorna.

Det var kul att springa, log nästan hela tiden för det var så annorlunda., kände mig som ett barn. Jag märkte också att jag sprang mer upprätt vilket föranledde att jag inte fick några muskelspännningar i ländryggen som ofta händer. Jag rekommenderar verkligen Vibrams FiveFingers!

En mycket intressant artikel om barfotalöpning. Läs också här om biomekaniken bakom FiveFingers och barfotalöpning.

I videon under kan man se hur löparstilen när man springer med FiveFingers eller barfota vilket ger en mindre belastning på knäna och mindre stötdämpning mot hälen. Även fotens alla muskler kommer till sin rätt när man går, klättrar eller springer med FiveFingers, muskler som blir krumma eller förslappade när man låter dem ligga åtsnörda i mjuka och stötdämpande skor.
En annan stor händelse i veckan var att jag idag lyckades göra min första helt fria one-leg squat med både vänster och höger ben! Jag hade lite bakrus idag och då verkar tydligen mentala spärrar försvinna som hindrar en mot nya rekord, som den 26 juni. Så nu närmar jag mig Steve Cotters pistol-jump enligt nedan med stormsteg!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet!
  Jag har en annan artikel som tar upp ämnet, läsvärd!
  http://nymag.com/health/features/46213/

  /Erik

  SvaraRadera
 2. Tack för bra artikel! Springer du själv barfota eller med FiveFingers?

  SvaraRadera
 3. Yes har ett par fivefingers sedan några månader. Jävligt nöjd, måste dock ta det lugnt i början och gradvis öka belastningen.

  SvaraRadera
 4. Jag kör sprint en del, oftast ganska korta sträckor t.ex 60-70 meter. Har du provat detta med FiveFingers? Det känns ännu svårare att inte springa med hälarna när man springer snabbt men kanske är det bara ovana.

  SvaraRadera
 5. Detta ämne är verkligen intressant. Jag träffar allt fler människor i mitt yrke som sjukgymnast som själva har intresserat sig för just barfotalöpning, pose-running.
  Jag själv har länge sprungit barfota och testat löpning i Sockiplast mm. Five Fingers är dock helt överlägsna om man vill skydda fötterna med bibehålla barfotakänslan. Beställde mina från en trevlig internetbutik med snabb leverans -

  http://www.northsport.se/category.html?category_id=19

  Fast snart borde nog vi själva på kliniken ta hem en del då det är så många patienter som behöver just denna typ av sko.

  SvaraRadera
 6. Kul att det sprider sig! Jag kommer i dagarna med en lite längre bloggpost om detta.

  SvaraRadera