tisdag 27 januari 2009

Funktionell bröstträning


Filmade idag ensidig bänkpress och enarms hantelpress. Den ensidiga bänkpressen handlar om att man endast hänger på vikter på ena sidan av stången. Den är en riktig utmaning där den motsatta handen (sidan utan viktplatta) får jobba i motsatt håll vilket får kropp och hjärnan att bli aningen förvirrad. Det känns minst sagt skumt och en viktplatta på 10 kg första gången räckte för mig. Idag lyckades jag pressa upp en 20 kg (utöver stångvikten).

Enarms hantelpress går lättare, förmodligen beroende på att man har hanteln närmare kroppen och därmed en mindre hävarm.

Tog även tillfälligt i akt att testa på vanlig dubbel hantelpress och fixade två repetioner på 42 kg , alltså min kroppsvikt som är 84 kg. Lite förvånande då jag varken kört tyngre bänkpress eller hantelpress på länge.


Ensidig bänkpress med 15-kilos viktplatta. Svårt, krävande och minst sagt darrigt. Bukmuskulatur får jobba hårt för att styra upp allt.


Enarms hantelpress, 37 kg. Förvånansvärt enkelt.


Vanlig dubbel hantelpress, 2 x 42 kg.

8 kommentarer:

 1. Kul övningar. Hantelpressen var ju väldigt bra, hur mycket tog du när du övade det regelbundet? Kan trä-grejen ligga bakom?

  SvaraRadera
 2. Har för mig att jag lyckades pressa 2 x 44 (ev. 45) kg en gång men då vägde jag närmare 90 kg och behövde hjälp för att komma upp från bänken. Tyvärr slutar vikterna på 42 kg där jag går nu så det blir svårt att prova 45 kg igen.

  Push-up board, menar du? Svårt att svara på men den fokuserar ju inte så mycket på bröstmuskulatur. Jag har ju ändå kört med både hantelpress och bänkpress men max varannan vecka och inte så tungt. Lite konstigt är det faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Hur många gånger i veckan tränar du och vad för någonting?

  SvaraRadera
 4. Totalt menar du eller just Push-up board?

  SvaraRadera
 5. Totalt. Löpning, styrketräning, kettlebell etc.

  SvaraRadera
 6. "Traditionell" styrketräning 2 ggr i veckan (detta skriver jag sällan om här, tex set, övningar etc).

  Kettlebell 2 ggr/veckan (ibland 3)

  Sprint/löpning 1 g/veckan.

  Ett pass CF i veckan i den mån det finns tid.

  SvaraRadera
 7. Kanske skall tilläggas att styrketräningen går alltmer mot funktionell träning och crossfit.

  SvaraRadera