måndag 12 januari 2009

Löpning


Jag talar mig ofta varm om högintensiv träning som t.ex. sprint, crossfit, tabata, kettlebell och andra intervalliknande träningmetoder. Att flytta mycket massa under kort tid gör att kroppen bränner fett, bygger muskler och gör hjärtat starkt. Läs mer om det här och till dem som prenumererar på CrossFit Journal en intressant föreläsning av Coach Glassman, Anaerobic vs. aerobic.

För den som inte har bekantat sig med CrossFit Journal och som läser denna blogg då och då rekommenderar jag den starkt! För 25 dolares får man tillgång till hela arkivet sex år tillbaka med filmer, texter och radioprogram. Igår satt jag och tittade på en test av olika typer av kettlebells samt om bålstabiletet i två avsnitt. Här är ett exempel, CrossFit-Powered U.S. Kettlebell Victory.

Nåväl, en liten parantes. Sprinten och trappträningen har ju också varit till för att få igång mitt vänster ben och det blir faktiskt bättre och bättre fortfarande, tro det eller ej 1,5 år senare. Snart dags att skriva en sjunde del i serien "Om diskbråck och träning". Någon längre distans brukade benet sällan klara av och då var det effektivt med kortintervall.

Testade därför idag att springa en längre sträcka. Nu har jag aldrig varit någon långdistansare så längre sträcka för mig är 5 km. Sprang med vanliga löparskor. Det fungerade över förväntan, konditionen har genom kortintervallträning och kettlebellpassen blivit mycket bättre även vid längre sträckor och det är uppmuntrande. Sprang i 33 minuter. Konditionen och flåset var det inga problem med. Det som kändes tungt var benen, bägge benen. Vänster ben gjorde faktiskt ingen större skillnad i jämförelse, möjligtvis var det lite stumt strax efteråt. Benen är antagligen helt enkelt inte vana vid att löpa 5-6 kilometer. Speciellt andfådd var jag inte heller efteråt. En sak med att springa långt - det är inte speciellt kul.

Till våren blir det till att sätta på sig FiveFingers igen. Värmer upp med dessa på löpbandet när jag är på gymmet och det känns mer naturligt för varje gång. Snart dags att filma igen för att jämföra med sist.

10 kommentarer:

 1. Jag ska fan prova tabata idag! verkar ball!

  SvaraRadera
 2. vilka övningar kör du?

  SvaraRadera
 3. Tycker den passar bra för två-handsswing då man lättare kan forcera nedåtfasen i svingen.

  Nedan pass vilade jag iofs lika länge som jag arbetade men det kan man ju göra som man vill:

  http://liljeros.blogspot.com/2008/10/kvllssprint-och-hardstyle-swings.html

  SvaraRadera
 4. Jaa. Det blev inget tabata idag. Däremot ett gansak najs kroppsviktspass, något helt nytt för mig!

  SvaraRadera
 5. Tabata verkar intressant. Ska pröva det. Men det blir nog inte som ett kettlebellpass.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag kört tabata för första gången. Det blev övningarna armhävningar, situps och knäböj. Eftersom jag inte har någon intervallklocka så körde jag med två olika tidtagarur. Det var lite trixigt.

  SvaraRadera
 7. För att vara första gången tycker jag det gick okej. Situpsen var det jobbigaste.

  SvaraRadera