fredag 1 juli 2011

Kettlebell Ballistics for CrossFit Athletes

I måndags hade vi ett litet CrossFit-party på Kettlebell Center. Både jag och Fredrik har funderat ganska länge på att göra något gemensamt med CrossFit Gothenburg ur ett RKC-perspektiv. Vi tränade där själva ett tag när det var nystartat 2009-2010 och tycker att träningsformen CrossFit är mycket utmanande och intressant. Jag hade i och för sig några nära-döden-upplevelser och minns fortfarande med smärta hur jag kände mig efter Julgrisen, men minnena är ändå mycket positiva! :)

Vi tycker båda att det är lite synd att det blivit en gränslinje mellan dessa två träningsdiscipliner/-metoder, åtminstone i USA, när det finns så många likheter och gemensamma nämnare - styrka, intensitet, rörlighet och helkroppsperspektiv för att nämna några. Vi tror därför att CrossFit skulle kunna ha nytta av vårt fokus av en explosiv höft i ballistiska grundövningar som swing och snatch. Samtidigt har vi troligen en hel del som vi kan lära oss av CrossFit.

Vi satte därför ihop en specialworkshop till vana CrossFits-instruktörer. Vi förutsatte att man redan hade god kännedom om rätt lyftteknik och timing att swinga en kettlebell därför blev det lite mindre tid än vanligt på vissa delar som marklyft och buktryck etc. Det blev totalt en två-timmars workshop som mer eller mindre fokuserade på de båda ballistiska övningarna - swing och snatch.

Det hela fungerade faktiskt jättebra. Sju killar och tre tjejer svettade ner vår matta ordentligt. Som vi misstänkte gick det snabbt och lätt att lära ut RKC-swingen till dem och efter de två timmarna kunde vi inte låta bli att köra en WOD - Cindy Goes Ballistic; 5 pull-ups, 10 push-ups, 15 swings i 20 minuter. Några valde att köra snatch istället för swing. Blev mycket imponerad av deras envetna kamp och kämparanda, riktigt bra jobbat av alla!

Jag blev nästan lite sugen att joina dem på en WOD nån dag...

Det senaste är att göra små eventfilmer, här kommer en från i måndags:


4 kommentarer:

 1. Vilken bra film David!

  Det var riktigt kul, ni är välkomna bort till oss vilken dag som helst såklart.

  Har haft elak träningsvärk i baksida lår ända sedan i måndags, men tränade bort den idag med böj och mark :)

  SvaraRadera
 2. Tack, Sam!

  Ja, efter mitt Kettlebell Muscle program så skall vi nog se till att komma bort till er.

  Bra att hamstring fick jobba, som det skall vara!

  PS Tacka alla för bra konstruktiv feedback efteråt! DS

  SvaraRadera
 3. Det var riktigt bra! :) Nya inslagg som det här är vädigt peppande. Som sagt, ni är välkomna när som helst!

  SvaraRadera
 4. Tack, då syns vi säkert snart igen! :)

  SvaraRadera